Gigt hos dit kæledyr

Skrevet den 

Alle dyr kan desværre rammes af gigt. Gigt kommer af slid på knoglerne, og et forkert slid kan føre til, at gigt kommer allerede i en tidlig alder.

Det kunne f.eks. være hvis ens ben er meget skæve, så trykket på leddene er skævt i forhold til ledfladen. Det kan også komme af f.eks. patella luxation (knæskallen, der kan gå af led), da knæskallen vil slide brusken i leddet uens og skabe problemer med smerter til følge.

Gigt eller osteoarthrose, som det rigtigt hedder, gør at kroppen pålejrer ny knoglevækst omkring led, hvor man har smerter som følge af for stort eller forkert slid. Det er kroppens måde at prøve at undgå bevægelser som er for smertefulde – men desværre så medfører det også at bevægeligheden i leddet bliver nedsat med tiden.

Problemet kommer som regel snigende, så man lægger sjældent mærke til det, før det er forholdsvist fremskredent, og ofte kommer folk til os med beskeden om, at dyret lige pludselig er begyndt at halte.

Vær opmærksom på begyndende tegn på gigt hos dit kæledyr

Begyndende tegn på gigt kan være, at hunde får sværere at rejse sig fra kurven, eller katte, som ikke hopper højt op mere uden at bruge en mellemstation f.eks. en stol til at nå vindueskarmen.

Kaniner og gnavere kan også have gigt, og her er det næsten endnu sværere at opdage det som ejer, men her kan manglende pelspleje og uvillighed til at bevæge sig frit ses.

Som ejer kan gøre meget for at forebygge og behandle gigt

Glucosamin er ekstrakt af grønlæbet musling, som har en bruskopbyggende effekt. Det kan du give som kosttilskud, og der findes også færdiglavet hunde- og kattemad, hvor det er iblandet.

Omega 3- og 6-fedtsyrer, som der ofte er et højt indhold af i fiskeolier, har en antiinflammatorisk effekt, som virker smertedæmpende og hjælper til med at holde inflammationen (den sterile betændelsetilstand som uundgåeligt vil være i ledkapslen) nede.

Laserterapi dæmper også inflammationen og løsner op for spændinger i musklerne. Laserterapi kan også hjælpe mange dyr, specielt i de faser, hvor det har fået lavet nogle dumme bevægelser og fået en akut opbrud af smerter i området.

En anden behandling, som vi er meget glade for, da vi ser godt effekt heraf, er indsprøjtninger som øger blodgennemstrømningen til alle led i kroppen og stimulerer bruskcellerne til at producere ny brusk.

Den gives ved 1 injektion under huden 1 gang om ugen i 4 uger og gentages hvert halve år. Dermed går vi direkte ind og forbedrer leddenes tilstand og begrænser udviklingen af gigten.

Behandlingen er stort set bivirkningsfri, og de fleste dyr kan holdes smertefrie i årevis på denne behandling uden yderligere smertestillende medicin.

Du er altid velkommen til at tage kontakt til os, hvis du mistænker, at dit dyr kan have problemer – så finder vi i fællesskab en god løsning for dit dyr, og hjælper det dermed med at bevare livsglæden længe.