Kanin dyrlæge & hold af kaniner

Kaniner er fantastiske kæledyr. De kan blive helt tamme, kan trænes ligesom en hund, og så kan de også blive helt renlige.

Kaniner kan bo indendørs, hvor de løber frit sammen med resten af familien, men de kan også bo udenfor hele året.

Her får du en masse viden om kaniner, og du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Hjørnegårdens Dyreklinik, hvis du har spørgsmål.

Kaniner skal have fri adgang til hø af høj kvalitet, som er deres primære foderkilde

  • Gennemsnitslevealderen for en kanin er 9 år. De små racer kan blive 12-15 år, mens de store racer bliver 5-8 år
  • Kaniner er sociale dyr og bør holdes med en eller flere neutraliserede kanin-venner
  • Kaniner har et stort behov for daglig aktivitet, og skal derfor ikke holdes i bur, men i stedet være fritgående i hjemmet eller i en løbegård i haven
  • Kaniner er både intelligente, har store personligheder og individuelle vaner og præferencer
  • Kaniner er mest aktive om aftenen og om natten
  • Forskellige racer kan have forskellige pasningsbehov, herunder pels- og generel pleje

Kontakt os for tidsbestilling til din kanin

Hvis du har spørgsmål vedr. din kanin eller ønsker at bestille tid til din kanin, er du velkommen til at kontakte Hjørnegårdens Dyreklinik.

Kaniner skal have lov til at hoppe, springe og løbe. Vi ser desværre mange kaniner, som har taget skade af at sidde i bur. I de fleste tilfælde ved ejeren ikke bedre, fordi man i mange år har holdt kaniner i små tremmebure eller udebure.

Men ved at lade din kanin løbe frit i en lejlighed, have eller stor løbegård, stimulere den med daglig træning, socialt samvær eller stimulere den med aktivitetslegetøj, kan du undgå mange såvel psykiske mén, som fysiske skader hos dine kaniner.

Fysiske konsekvenser hos bur-kaniner:

  • Fordøjelsesproblemer
  • Knoglesygdomme som f.eks. gigt
  • Led- og senesmerter
  • Overvægt
  • Tab af muskelmasse (øger risiko for knoglesygdomme)
  • Vitaminmangel
  • Organsvigt

Kaniner har behov for et årligt sundhedstjek ved dyrlægen, for at fastslå deres helbredsstatus og fange eventuelt underliggende sygdom, før det bliver et problem. Man kan spæde til med halvårlige tandtjek, for at sikre at man ikke overser et tandproblem, der kan udvikle sig hurtigt.

Samtidig med det årlige sundhedstjek anbefales det at vaccinere sin kanin. Vaccinationen beskytter mod de to dødelige sygdomme RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease) og Myxomatose (kaninpest), som ikke kan behandles hvis først kaninen smittes. Selv om kaninen kun opholder sig indenfor kan de stadig smittes, da sygdommene kan bæres ind i hjemmet via tøj og sko. Effekten af vaccinen indtræder efter cirka 3 uger, og de kan vaccineres allerede som unge. Derefter bør de
vaccineres én gang årligt.

Tegn på at din kanin ikke har det godt psykisk eller fysisk:

  • Den er småtspisende
  • Den er aggressiv
  • Den bider i sine poter
  • Den graver i bunden af buret
  • Den gnaver i tremmerne
  • Den er stille og ikke opsøgende (apati)
  • Den gnaver i tuden af vandflasken og drikker ekstremt meget
  • Den plukker sin pels eller har overdreven pelspleje
  • Den har destruktiv adfærd

Vi anbefaler altid, at du kontakter din dyrlæge, hvis din kanin udviser en eller flere af disse adfærdstyper.

Hvis du ikke skal bruge din kanin til avl, så anbefaler vi klart at få den neutraliseret, og her får du en række gode grunde til at neutralisere dine kaniner:

  • Neutralisering nedsætter en eventuel aggressiv adfærd
  • Kaninen kan bedre socialisere med andre kaniner
  • Det er nemmere at lære kaninen at blive renlig
  • Du undgår at få uplanlagte unger
  • Du mindsker risikoen for brystcancer hos hunkaniner
  • Hankaniner får ikke behov for at strinte territorium af
  • Neutralisering nedsætter en eventuel aggressiv adfærd

Efter neutralisering er kønshormonerne fortsat aktive i 6-8 uger, hvorfor man bør være tålmodig og planlægge en eventuel bonding derefter.

Som en ekstra service tilbyder vi at udføre hjemmekonsultationer i tilfælde af, at dit kæledyr er for svagt til at forlade hjemmet.

Da behandlingerne oftest skal ske på klinikken, er det dog vores klare anbefaling, at du nøje overvejer, om ikke dit kæledyr kan klare turen til klinikken.

Kaniner har et unikt fordøjelsessystem, der er meget sensitivt for ændringer og fejlfodring. De bliver nemt syge, hvis deres kost ikke er sat rigtigt sammen, da de ikke får de nødvendige næringsstoffer. Derfor er det vigtigt, at du sørger for, at dine kaniner bliver fodret korrekt.

En kanin skal have adgang til friskt vand, som du skal skifte hver dag. Ellers risikerer du, at den ikke drikker nok, og det kan give adskillige helbredsproblemer.

Den vigtigste del af en kanins kost er hø af høj kvalitet, som tilfører uundværlige fibre maven kan arbejde med og hjælper med at slide tænderne. Hvis dine kaniner ikke spiser hø, kan det være tegn på, at der er noget galt. I det tilfælde skal du kontakte din dyrlæge.

Samtidig bør der gives en mindre mængde ensartede foderpiller, som ligeledes bidrager med fiber, vitaminer og mineraler. Mange giver fejlagtigt en foderblanding som består af foderpiller, korn, majs, ærteflager og lignende. Problemet med denne type foder er, at foderpillerne mangler fibre, og at kaninen desuden vil sortere i hvad den bedst kan lide – typisk korn og ærteflager, hvorved den fejlfodres. Af denne grund bør foderpiller altid være ensartede, uden korn eller andet tilbehør.

Herudover kan der suppleres rigeligt med urter og grønne planter som en lækker snack, der både er fordelagtig for mave- tarmsystemet, og giver et godt tilskud af vitaminer og mineraler. Både tørrede og friske frugtgrene hører til denne kategori.

Frugter og grøntsager som f.eks. æbler og gulerødder, bør kun gives i små mængder, da de er meget sukkerholdige.
Kaniner må til gengæld ikke få hverken kalk- eller saltsten. De er dækket ind gennem deres foder, og for meget kalk eller salt kan give nyre- eller blæresten.

Få inspiration til kaninfoder.

Det er vigtigt, at du holder øje med dine kaniners afføring. De små trillere fortæller dig nemlig meget om dine kaniners generelle helbred.
En sund lort skal være lys, rund og så tør, at du kan smuldre den mellem fingrene, og så må du gerne kunne se struktur fra stråfoder i lorten. Er lorten lille, hård eller kantet kan det være et tegn på forkert fodring eller underliggende sygdom.

Kaniner lægger også bløde lorte, som de spiser – typisk om natten. Det kaldes cecotropher eller natafføring, og er en naturlig del af kaninens fordøjelsessystem. Natafføringen er rig på vitaminer og mineraler, og spiller en essentiel rolle for kaninens helbred, det er derfor vigtigt at al natafføring bliver spist. De kan genkendes på at være bløde, let slimede og minder om en lille klase vindruer. Hvis du finder natafføring hos dine kaniner er det tegn på, at der er noget galt med deres fordøjelse. I disse tilfælde anbefaler vi, at du opsøger din dyrlæge hurtigst muligt.

Kaniner trives både som udekaniner og indekaniner. Det vil sige, at det er et godt kæledyr både for dig, der bor i lejlighed og i hus med have.

Kaniner er aktive dyr, der har brug for at bevæge sig meget. Uanset om dine kaniner skal bo indenfor eller udenfor, skal de have plads til at få sig en ordentlig løbetur. Derfor er det nødvendigt, at du giver dine kaniner mulighed for at boltre sig på hele bopælen, hvis de skal leve indenfor, og at du enten hegner haven ind eller bygger en løbegård til dem.

En kombination af begge dele er også en særdeles holdbar løsning for dine kaniner, men vær opmærksom på at en kanin der går inde det meste af tiden ikke bør lukkes ud i vinterperioden, da de har en dårlig tolerance for større temperaturændringer.

Hvis dine kaniner skal tilbringe tid ude i det grønne, er det vigtigt, at du sørger for disse ting:

  • Adgang til aflåst og rævesikret bopæl – gerne i form af indhegnet kaningård – specielt i aften- og nattetimerne
  • Adgang til isoleret læ uden træk, da kaniner ikke tåler at blive kolde, våde eller stå i træk

I naturen bor kaniner i kolonier, hvor de har daglig kontakt med de andre kaniner i flokken, men med hver deres område som de beskytter fra artsfællerne. Derfor anbefaler vi at kaniner som minimum holdes i par.

Grundet kaninens naturligt territoriale adfærd bør et kanin-par altid have hver deres base med toiletbakke, mad og vand, så man undgår indbyrdes slåskampe og dominansadfærd over ressourcer.
Ikke-kastrerede hankaniner vil slås til døden, og det samme vil intakte hunner, men neutraliserede kaniner af samme køn kan bondes. Derved får kaninerne en bedste ven for livet, som de vil passe på og nusse om, til stor glæde for familien de er en del af.

Kontakt os for tidsbestilling til din kanin

Hvis du har spørgsmål vedr. din kanin eller ønsker at bestille tid til din kanin, er du velkommen til at kontakte Hjørnegårdens Dyreklinik.

Nyt fra vores verden

01. aug 2024

Vaccination af katte og hunde

Som hvalpe og killinger har hunde og katte intet immunforsvar. De første 2-3 måneder af deres liv…

16. jul 2024

Plej din kanin korrekt

Kaninens popularitet som kæledyr er stigende, og med den rigtige tilgang og pleje…

29. jun 2024

Neutralisering

Neutralisering er en samlet betegnelse for kastration af handyret og sterilisation af hundyret.

Mega gode, omsorgfulde og professionelle personale både overfor mine katte ( Tiger og Oreo) og jeg. Er glad for mine katte er tilknyttet denne dyrlæge! Har fået begge mine katte neutraliseret der, fået min ene kats kæbe sat på plads efter et uheld og tjeks. Kan helt klart kun anbefale denne dyrlæge hvis man vil ønsker noget ordentligt!

Angelina

Via Trustpilot

Tak til alt personale og især Marlene, der var vores dyrlæge gennem Foxys sidste leveår. Vi fik taget en smuk afsked med hende, hvor Marlene var meget omsorgsfuld og gav sig god tid. Vi har altid fået god og kompetent behandling på alle måder. Vores kommende hund skal helt klart også have jer som dyrlæge.

Annette Freiber

Via Trustpilot

Fagligt dygtigt personale og altid glade og imødekomne. Kan absolut anbefales.

Kiehn Jensen

Via Trustpilot

Altid søde og meget fagligt dygtige medarbejdere samt det største plus er de er der for dyrene så der er plads til akut tid. Og så er der åbent lørdag til normal pris. ❤❤💜 Jeg er altid blevet taget godt imod og jeg har kun været der ved akutte situationer, vil rigtig gerne skifte dyrlæge men vejen er lang når man ikke selv har kørekort . Kan kun give en fantastisk anbefaling til hjørnegården

Lene Christensen

Via Trustpilot

Sødt og imødekommende personale, dejligt de ringer og spørger ind til tilstand efter operation. De har flere gange i løbet af dagen ringet og holdt mig opdateret. Dejligt når man har en syg kat. De er ny vores faste dyrlæge.

Maria Schneider

Via Google

Både den måde man bliver modtaget på samt opfølgningen efter er i særklasse, vi er meget glade for vores 2 katte er tilknyttet Hjørnegårds Dyreklinik – vi har udelukkende oplevet perfekte resultater og enestående kommunikation. Tak for jeres måde at være på…

Thomas Hjort

Via Google

Opmærksomhed mod min hund og søde medarbejder. Jeg sætter ligeledes pris på at jeg blev ringet op dagen efter en operation og blev spurgt om hvordan min hund havde det samt om den detaljerede og godt forklaret situation fra dyrlægen både med et brev som jeg kunne tage med hjem og læse i ro og på selve dyrklinikken.

Home Reborn

Via Google

Havde egentligt bestilt tid til aflivning af min pænt gamle kat (17 år), udfra en anden dyrekliniks bedømmelse. Men den dyrlæge vi ringede til og sender kom ind til, hos Hjørnegården, opfordrede mig til at afvente. Den første dyreklinik mente at katten skulle have opereret i hvert fald halvdelen af hendes tænder væk og ville desuden ikke bekymre sig om andet, hverken blodprøver eller andre ting – prisen for tandoperationen ville mindst løbe op i 15-20.000,- pga. antallet af tænder. Jeg kontaktede herefter Hjørnegården, for at få en 2nd opnion og heldigvis da 🙂 Enden på det hele blev at hun fik fjernet EN knækket kindtand og tjekket via blodprøver som viste at hun reelt var sund og rask, bort set fra en lille smule med nyrerne. Så nu har vi fået en meget kælen kat som spiser tørfoder igen – inden da gad hun ikke spise drak meget og hvis hun spiste, så var det kun vådfoder…. Så jeg og pigerne herhjemme er meget glade for at beholde katten – minus en lille bitte tand 🙂

Malene Mum Trenter

Via Trustpilot

Igen i dag var der rummelighed, forståelse og en vurdering af dyrlægens ydelse ift. hvad der var bestilt tid til. Vi oplever gang på gang at der tages det hensyn man som dyreejer sætter så stor pris på. Så tilfreds med al det personale vi har mødt på klinikken. Tak for jer!

Mette

Via Trustpilot

Dejligt og trygt sted, både for mine katte og mig. Jeg har adskillige gode oplevelser med klinikken, og er meget taknemmelig for den grundige behandling mine katte har modtaget. Jeg glemmer aldrig da kirurgen på stedet tilbød at møde ind på sin fridag for at operere min kat. Takket være det hurtige initiativ, kom han godt igennem det, og er nu totalt umærket af oplevelsen. Det vil jeg altid være enormt taknemmelig for. ♡

Julie

Via Google