Kastration af kat

Hankatten bliver kønsmoden allerede i 6 – 10 måneders alderen, men kastration af kat kan ske i alle aldre. Ved kastration bortopereres kattens testikler.  Herved fjernes kattens forplantningsevne og kønsdrift. En kastreret kat er ofte mere rolig, opholder sig tættere på hjemmet og knytter sig i højere grad til ejeren.

Kastration af kat

Uønskede killinger

Den mest oplagte årsag til kastration af kat er selvfølgelig at forebygge uønskede killinger. Det er vigtigt at huske, at du som ejer af en hankat bærer et ligeså stort ansvar for, at der ikke kommer uønskede killinger til verden, som ejeren af en hunkat gør. Desværre er der stadig hvert år mange uønskede killinger, som slås ihjel på ubarmhjertig vis eller som lever et kummerligt liv, som herreløse katte, som kun “de tossede kattedamer” bekymre sig om.

Husk også, at de selvsamme katte ikke kommer til dyrlæge og ikke følger de foreskrevne vaccineanbefalinger, så i værste fald vil de udgøre en smittefare for din egen kat.

Kastration kan også komme på tale på grund af adfærdsmæssige årsager.

Dominans

Katte er fra naturens side solitære, territoriale dyr, som helst ikke deler sit revir med andre katte. Vi bor tæt og desværre opfatter katten ikke, på samme måde som os, plankeværket som en afgrænsning af dens territorium. Det betyder, at flere katte i samme område uvægerligt vil give anledning til magtkampe, da enhver hankat med respekt for sig selv vil forsvare sit område, om nødvendigt med tænder og klør. Magtkampene kan derfor ende med rifter fra kløerne eller bid, som ofte udvikler sig til behandlingskrævende bylder. Ydermere ser vi ofte knækkede tænder hos katte, der slås meget. 

Strintning og lugtgener

Strintning kan være endnu en grund til at vælge kastration. Katte er, som tidligere nævnt, territoriale dyr og de markerer deres territorium ved hjælp af duft. En af metoderne er, at “afpisse” territorium. Desværre har hankatteurin fra fertile hankatte en karakteristisk og meget skarp “duft”, som kan være til stor gene for både ejer og naboer.
Ved kastration forsvinder den skarpe lugt og strinteriet ophører.

Strintning kan dog også ses i forbindelse med utryghed og stress samt sexuel ophidselse.

kastrering af hankat

Strejfen

Kønsdriften hos fertile hankatte er stærk, og de strejfer i perioder. Ofte er de væk i flere dage, hvor du er ude af dig selv af bekymring og det med god grund, da katten ofte kommer hjem med skader fra slåskampe med andre hankatte. Også risikoen for trafikskader og lignende øges i disse perioder.

 

Kastration af kat foregår altid i fuld narkose

Du kan læse mere om narkose af kat her

Selve indgrebet

Kastration af hankatten kræver ikke adgang til bughulen og er i den forstand et forholdsvist ukompliceret indgreb, hvor der lægges et lille snit i hver side af pungen. Indgrebet kræver ikke  at sårene syes  og krave kan i langt de fleste tilfælde undgås efterfølgende.

I Hjørnegårdens Dyreklinik gives altid postoperativ laserterapi efter indgrebet for at reducere smerte og inflammation samt fremme heling. Din kat kommer hjem samme dag og kan stort set genoptage sit normale liv og vaner, når narkosen efter cirka et døgn er helt ude af kroppen. Dog skal du holde katten inden for det første døgn og sørge for, at den er smertedækket de første 3-5 døgn efter operationen. Du får selvfølgelig de smertestillende tabletter med hjem, når du henter din kat.

Tiden efter kastrering af kat

Ved kastrering ændres kattens hormonelle balance og aktivitetsniveau, hvorfor en foderændring vil være at anbefale. Det rigtige foder forebygger overvægt. Desuden bidrager foderet til regulering af dyrets proteinoptag og dermed urinens pH-værdi. Det er vigtigt, da den kastrerede hankat har en øget tendens til dannelse af urinvejssten.

I klinikken tilbyder vi velegnede foderprodukter fra Hills og Virbac. Ved hjemsendelse er du som ejer velkommen til at få en prøve med hjem af begge mærker, så du har mulighed for at vælge det foder, dit dyr synes bedst om, og stadig være sikker på optimal fodring. Kontakt os som din dyrlæge til kat

Kontakt

AKTUELT

Se alle
Ferie med dyr
Som dyreejer er der hver dag mange ting, man skal tænke på, og det er ikke anderledes om sommeren, når ferien skal holdes. At holde...
Flåter
Bliver i daglig tale ofte kaldt for ”tæger”, hvilket dog ikke er en korrekt betegnelse, da en tæge ikke suger blod fra dyr eller mennesker....
Lopper
Lopper Både hunde og katte angribes af lopper. Lopper er ikke sæsonbetinget og kan derfor blive en plage lige såvel i vinterperioden som om sommeren....
Narkose – hund og kat
Mange operationer foregår under fuld narkose Ved fuld narkose skal dyret faste de sidste 12 timer optil operationen, men skal selvfølgelig stadig have adgang til...