Sterilisation af kat

Læs med her om sterilisation af katte. Hunkatten bliver kønsmoden i 5 – 9 måneders alderen. Har du ikke planer om killinger, anbefaler vi derfor, at du får din hunkat steriliseret allerede fra 5 måneders alderen, men indgrebet kan naturligvis foretages i alle aldre også før de 5 måneder. En steriliseret kat er ofte mere rolig, opholder sig tættere på hjemmet og knytter sig i højere grad til ejeren.

Sterilisation kat

Uønskede killinger

Den mest oplagte årsag til sterilisation af kat er selvfølgelig at forebygge uønskede killinger. Det er vigtigt at huske, at du som ejer af en hunkat har et stort ansvar for, at der ikke kommer uønskede killinger til verden. Desværre er der stadig hvert år mange uønskede killinger, som slås ihjel på ubarmhjertig vis eller som lever et kummerligt liv, som herreløse katte, som kun “de tossede kattedamer” bekymre sig om.

Husk også, at de selvsamme katte ikke kommer til dyrlæge og ikke følger de foreskrevne vaccineanbefalinger, så i værste fald vil de udgøre en smittefare for din egen kat.

Løbetidsinterval

Medmindre parring eller sterilisation finder sted, vil din hunkat komme i løbetid med 2-3 ugers mellemrum fra forårets komme, henover hele sommeren og frem til efteråret. Hver løbetid varer fra 2 til 12 dage. Med andre ord er din hunkat mere eller mindre vedvarende i løbetid halvdelen af året.

Sterilisation kan også komme på tale på grund af adfærdsmæssige årsager.

Dominans

Katte er solitære, territoriale dyr og også hunkatten forsvarer sit territorium. Katte lader sig ikke afgrænse af hverken hæk eller plankeværk, men færdes over et forholdsvis stort areal. Da mange af os har valgt at berige vores liv med dette pragtfulde dyr, er det derfor uundgåeligt, at kattens natur ind imellem fører til territoriale magtkampe. Når katte slås sker det ofte, at de både river og bider hinanden med risiko for bylder og overførsel af smitsomme sygdomme som for eksempel katte-aids til følge.

Professionel sterilisering af kat

Kattejammer

En af følgerne ved hunkattens løbetid er det, vi i daglig tale kalder kattejammer, hvor hunkatten, ofte om natten, vil forsøge at tilkalde kvarterets hankatte. Der er tale om meget høje og gennemtrængende, klagende lyde, som bedst kan sammenlignes med et meget ulykkeligt spædbarns gråd. En lyd, der kan holde de fleste af os vågne.

Tidligere var p-piller meget brugt til katte, men der findes ikke p-piller markedsført til katte i Danmark længere, da de giver en frygtelig masse bivirkninger og på ingen måde kan anbefales som løsning. 

Hvis der er specielle formål, der taler for det, såsom avlskatte, så kontakt os for alternative løsninger.

Sterilisation kat foregår altid i fuld narkose

Du kan læse mere om narkose af kat her

Selve indgrebet

I Hjørnegårdens Dyreklinik steriliserer vi som udgangspunkt ikke din kat, hvis den allerede er i løbetid. Dette skyldes, at der i denne periode er en forøget karforsyning til livmoderen, hvorved risikoen for blødning under operationen øges.

  • Sterilisation af hunkatten kræver adgang til bughulen.
  • Der anlægges et snit gennem bughulen, hvorigennem begge æggestokke og livmoderen fjernes.
  • Herefter syes såret omhyggeligt sammen med sting som opløser sig selv.
  • Efter endt operation giver vi i Hjørnegårdens Dyreklinik altid din kat laserterapi, som reducerer smerte og inflammation og som fremmer heling.
  • Hunkatten sendes hjem med krave på (eller bodystocking mod ekstra betaling), som skal bæres i ti dage for at undgå, at katten slikker i såret og derved forhindrer heling og tilfører såret bakterier. I denne periode må din kat ikke komme ud af sikkerhedshensyn.
  • Du vil få smertestilende medicin med hjem til de første dage.
  • Ti dage efter operationen tilbyder vi gratis kontrol, hvor vi tjekker at alt ser fint ud, inden din kat igen kan få kraven af og sit normale liv tilbage.
Kontakt

AKTUELT

Se alle
Ferie med dyr
Som dyreejer er der hver dag mange ting, man skal tænke på, og det er ikke anderledes om sommeren, når ferien skal holdes. At holde...
Flåter
Bliver i daglig tale ofte kaldt for ”tæger”, hvilket dog ikke er en korrekt betegnelse, da en tæge ikke suger blod fra dyr eller mennesker....
Lopper
Lopper Både hunde og katte angribes af lopper. Lopper er ikke sæsonbetinget og kan derfor blive en plage lige såvel i vinterperioden som om sommeren....
Narkose – hund og kat
Mange operationer foregår under fuld narkose Ved fuld narkose skal dyret faste de sidste 12 timer optil operationen, men skal selvfølgelig stadig have adgang til...