Ormekur til katte hos Hjørnegårdens Dyreklinik

Der findes mange skrøner om katte og ormeinfektioner, hvilket også gør at mange ejere bliver forskrækkede eller væmmes, når de ser en orm kravle rundt i pelsen på deres kat, eller at der er orm i deres opkast. Det er selvfølgelig ikke særligt lækkert, når ormene “kravler” ud, men det er som oftest mere af æstetiske årsager end at det er et sundhedsmæssigt problem for katten. Læs herunder om orme og ormekur til katte.

Når katten er udover killingestadiet, så er dens immunforsvar i stand til selv at bekæmpe parasitterne og dermed holde ormebyrden på et niveau, hvor det ikke er skadeligt for katten. Faktisk er man i flere dyrearter begyndt at forske i at en lav ormebyrde i nogle tilfælde kan være gavnlig for mikrofloraen i tarmkanalen.

Orm hos killinger

Katte har orm lige fra de bliver født, hvor de inficeres fra morkatten via moderkagen og via mælken. Disse tidlige ormeinfektioner skyldes som regel spolorm og de kan faktisk godt forårsage sygdom hos killingen, som endnu ikke har et fuldt funktionsdygtigt immunforsvar.

Derfor skal killinger behandles mod orm, så vi kan hjælpe deres immunforsvar med at holde ormebyrden i et niveau, hvor killingen ikke bliver syg af infektionen.

Så avler du killinger eller har en nyanskaffet killing, så kontakt os, så vi kan tage en snak om dit dyr og ansvarlig behandling mod orm.

Du kontakter os ved at ringe på telefon 88 775 775 eller ved at skrive til os via vores kontaktformular, og så hører du tilbage fra os hurtigst muligt.

ormekur til katte

De to mest almindelige former for orm hos katte

Her får du en kort beskrivelse af henholdsvis spolorm og bændelorm, som er de ormetyper, vi hyppigst ser hos danske katte.

Ud over spolorm og bændelorm findes der imidlertid andre typer af såkaldte indvoldsorme, heriblandt hageorm og piskeorm, ligesom der findes orme, der lever andre steder end i kattens indvolde som for eksempel i lungerne.

Spolorm

Spolorm er en del af rundorm-familien og ses hos katte i alle aldre.

Spolormen er lang og tynd – den bliver mellem 12-18 centimeter lang – og dens udseende minder af alle ting mest om spaghetti. 

Killinger kan blive smittet med spolorm via modermælken, og voksne dyr bliver oftest inficeret med spolorm via en såkaldt mellemvært, for eksempel en mus, som katten fanger og æder.

Så snart din kat har ædt mellemværten, vil spolormen aktiveres og udvikle sig til en voksen orm i din kats tarmkanal, hvorfra den desuden kan sætte sig i kattens lever, nyrer, lunger og sågar i øjnene.

Bændelorm

Bændelormen findes i forskellige typer og lever i din kats tarme, hvor den sætter sig fast ved hjælp af ormens kroge og sugekopper.

En bændelorm bliver typisk mellem 15 og 70 centimeter lang og 2-3 millimeter bred, og den består af flere led, som er hvidlige, flade og udskilles ét ad gangen.

Du kan bedst kende en bændelorm ved, at leddene har form som et riskorn eller en græskarkerne.

Langt de fleste opdager, at deres kat har bændelorm, fordi ormen bliver udskilt fra kattens tarm i de karakteristiske led og sidder fast i pelsen omkring endetarmen, hvilket kan give irritation hos katten i form af kløe eller ubehag, der kan lede til overdrevent slikkeri omkring dette område.

Kattens Lungeorm

Aelurostrongylus abstrusus hedder kattens lungeorm på latin. Det er en lille mørk knap 1 cm lang orm, som lever i luftvejene på katte.

Den er udbredt i det meste af verden inkl. i Danmark.

Kattens Lungeorm har en indirekte livscyklus, som betyder, at larverne skal optages i andre dyr og gennemgå bestemte udviklingstrin før de kan inficere katte igen.

De voksne orm lever i lungevævet hos kattene, og de lægger æg helt ude i de yderste forgreninger af lungerne, som kaldes bronchiolerne. Disse æg bliver med fimrehårene i bronchier og luftrør ført op til svælget, hvor de synkes og kommer af den vej ned i mave tarmkanalen. Her klækkes de til mikro små larver, som udskilles med afføringen.

Snegle fungerer som den første mellemvært, da de ynder at æde af afføring og dermed optager de larverne. Larverne bliver i sneglen og gennemgår endnu et larvestadie, så den er klar til næste mellemvært, som er fugle eller mus for så til sidst at musen eller fuglen bliver spist af en kat og dermed er cyklusringen sluttet.

De fleste katte, som huser lungeorm er symptomfrie, men de gængse symptomer man ser er hoste, besværet vejrtrækning og nysen. I nogle tilfælde kan det føre til lungebetændelse.
Det vil som oftest være unge dyr eller dyr med et svækket immunforsvar, som vil vise symptomer, men det afhænger også i høj grad af hvor stor ormebyrden er i katten.

Diagnosen stilles ved at undersøge afføringsprøver med den såkaldte baermann metode, som man også bruger til at undersøge hunde for Fransk hjerteorm og Rævens lungeorm. Det kan i nogle tilfælde også være nødvendigt at tage røntgen af lungerne og evt. blodprøver for at vurdere hvor store skaderne er i katten.

Oplever du nogle af disse symptomer hos din kat, så ring til os, så vi kan tilse din kat.

Kan kattens orm smitte mennesker?

I sjældne tilfælde kan mennesker smittes med orm fra katten.

Bændelorm kan kun smitte gennem en mellemvært, og derfor er der meget få tilfælde af smitte fra kat til menneske.

Herimod kan spolorm smitte direkte, og man ser oftest børn, der er blevet smittet med spolorm fra kat.

Det skyldes, at spolormen bliver udskilt med kattens afføring, og som de fleste ved, er sandkasser yderst attraktive for toilettrængende katte, så  små børnehænder kan komme til at putte en håndfuld sand i munden, som indeholder katteafføring med spolormeæg.

Kattens lungeorm er artspecifik og kan ikke inficere mennesker.

Hvordan får du fat i en ormekur til kat?

Ormekure til katte er altid receptpligtige, og det betyder, at du skal besøge Hjørnegårdens Dyreklinik på Skottegården 2 for at få en ormekur til din kat.

Her tilser vi din kat, og efterfølgende får du en recept på ormekur til katte.

For nogle ormekure gælder det, at din kat kun behøver at få den en enkelt gang, mens andre kræver flere behandlinger for at komme ormene til livs.

Kontakt Hjørnegårdens Dyreklinik hvis din kat har fået orm

Vi ved, at det ikke er specielt rart at have de små parasitter i huset – hverken for mennesker eller katte. Derfor vil vi meget gerne tilse din kat, så vi kan udskrive en recept på ormekur til katten hurtigst muligt.

Ring til os på telefon 88 775 775 og bestil en tid, så du og din kat bliver fri for de uvelkomne gæster.

Kontakt

AKTUELT

Se alle
Plej din kanin korrekt
Kaniner er sjove, kælne - og juli måneds fokusemne på Hjørnegårdens Dyreklinik Kaninens popularitet som kæledyr er stigende, og med den rigtige tilgang og pleje...
Pas på de giftige alger
Hver sommer/sensommer ses der blågrønalger i havene omkring Danmark og i de danske søer. Opblomstringen af de farlige alger i havvand forekommer især i juli...
Vær opmærksom på kornaks
Nyd sommeren I naturen, men vær opmærksom på kornaks M.M. Naturen er den skønneste legeplads for både dyr og mennesker - ikke mindst om sommeren....
Mave/tarmkanalens orm
Bændelorme og rundorme er hyppige parasitter hos både hund og kat. De voksne orm lever i hunden og kattens tarm. Disse indvoldsorm giver sjældent anledning...