Flåter

Bliver i daglig tale ofte kaldt for ”tæger”, hvilket dog ikke er en korrekt betegnelse, da en tæge ikke suger blod fra dyr eller mennesker.

Flåten derimod er en blodsugende parasit, der med spyttet kan overføre bakterier og vira, som giver anledning til alvorlige sygdomme for både dyr og mennesker heriblandt borreliose, anaplasmose, babesiose og Tick-Borne-Encephalitis (TBE).

Flåterne vil være at finde ligeså snart frosten forsvinder, men vil være på sit højeste i forår- og sommerperioden, hvor den foretrækker områder med høj fugtighed, da den ikke tåler udtørring.

Sædvanligvis tager flåtens udvikling fra æg over larve- og nymfestadiet til voksen tre år, men dette kan variere efter vejrforholdene. Både i larve-, nymfe-, og voksenstadiet suger flåten blod. Flåten kan herved inficeres via værtsdyrets blod.

Langt fra alle flåter overfører sygdomme, men en inficeret nymfe eller voksen flåt kan overføre denne smitte til vores kæledyr eller os selv. Mange mennesker tror, at smitte ikke overføres, hvis man fjerner flåten inden for de første 24 timer. Denne påstand gælder dog kun for bakterien borrelia, så jo hurtigere, de fjernes, jo bedre.

Når man fjerner en flåt er det vigtigt, at få hele flåten med, hvilket let gøres med en flåttang eller en pincet. Det kan derimod absolut ikke anbefales, at nulre flåten ind i fedtstof, da man herved risikerer, flåten tømmer sit maveindhold ud i værtens blod og man derved uforvarende fremmer eventuel smitteoverførsel.

Hvis der opstår rødme og/eller hudirritation rundt om et flåtbid, eller ændrer dyret adfærd, bør der søges dyrlæge.

Oplever du rødme, irritation eller ændret adfærd hos dit dyr efter et flåtbid? Så kontakt Hjørnegårdens Dyreklinik på telefon 88 77 57 75 eller via kontaktformularen og få hjælp.

Sidebar

AKTUELT

Se alle
Varmen kan være livsfarlig!
De fleste mennesker nyder sommeren med dens mange soltimer, selvom der er dage, hvor temperaturen næsten bliver for høj. Heldigvis kan vi mennesker regulere vores...
Ferie med dyr
Som dyreejer er der hver dag mange ting, man skal tænke på, og det er ikke anderledes om sommeren, når ferien skal holdes. At holde...
Flåter
Bliver i daglig tale ofte kaldt for ”tæger”, hvilket dog ikke er en korrekt betegnelse, da en tæge ikke suger blod fra dyr eller mennesker....
Lopper
Lopper Både hunde og katte angribes af lopper. Lopper er ikke sæsonbetinget og kan derfor blive en plage lige såvel i vinterperioden som om sommeren....