Ferie med dyr

Skrevet den 

Som dyreejer er der hver dag mange ting, man skal tænke på, og det er ikke anderledes om sommeren, når ferien skal holdes.

At holde ferie som dyreejer kræver, at man gør sig nogle tanker om, hvor dyret skal holde ferie. Der er flere muligheder, men fælles for dem er, at de kræver planlægning i god tid.

Hjemme

God planlægning er vigtig for at sikre, at den pågældende dyrepasser er velinformeret og får alle de nødvendige oplysninger inden rejsen. Husk at sikre dig, at dyrepasseren ved, hvor alt nødvendigt tilbehør som foder, snor, grus, medicin legetøj osv. er.

Kender man ikke en pålidelig person, der kan passe dyret, er der mulighed for at købe denne ydelse. Sørg for at dyrepasseren og dyret mødes, gerne mere en en gang, inden du overdrager ansvaret til dyrepasseren – det er vigtigt, at du føler dig helt tryg ved den person, du overlader pasningen til.

Katte

Mange katte vil, hvis de selv kan vælge, foretrække at holde ferien i hjemmet.

Det kræver dog, at man kender en pålidelig person, som vil kigge forbi dagligt for at sikre, at katten har det godt, har både friskt vand og foder til rådighed og selvfølgelig en ren bakke. Har katten, via kattelem, mulighed for frit at gå ud og indt er det vigtigt, at kattepasseren ser katten dagligt for at sikre, at katten har det godt – den kunne jo have været i slagsmål med f.eks en af kvarterets andre katte eller på anden måde have været ude for et uheld.

Det er selvfølgelig rart som ejer at vide, at der også bliver hygget om og kælet med ens kat, men husk at katte kun sjældent keder sig. De har et fantastisk sovehjerte og sover gerne op til 20 timer i døgnet.

Hunde

Hunde egner sig ikke til at være alene mere end en normal arbejdsdag. At få hunden passet i hjemmet, mens man selv er bortrejst, kræver, at hundepasseren flytter ind og mere eller mindre overtager den daglige rytme. Alternativt kan man lade hunden flytte ind hos “barnepigen” mens man er væk. I så fald husk også at flytte alt det nødvendige tilbehør med.

Kaniner, marsvin, tamfugle m.m.

Det er ret almindeligt, at disse dyr passes i hjemmet, mens familien er på ferie. Typisk kommer dyrepasseren forbi dagligt og sørger for foder og rent vand.

Men husk at fælles for dem gælder, at det er meget sociale dyr, som har brug for mere end blot foder og vand. Det er derfor vigtigt, at dyrepasseren også er indstillet på at bruge mindst 1 time dagligt og gerne to gange dagligt til hygge og aktivering. Behovet er selvfølgelig størst, hvis dyret er alene, da de bedre får dækket deres sociale behov, hvis de går flere sammen.

Læg gerne en liste til dyrepasseren, så informationerne ikke går tabt ved en forglemmelse.

Forslag til huskeliste (listen er ikke udtømmende)

  • Skriv dine kontaktoplysninger på listen, så dyrepasseren kan få fat i dig om nødvendigt
  • Placering af tilbehør, legetøj, mad m.v.
  • Evt. instruks i forbindelse med medicin/behandling
  • Dosering af mad
  • At udskiftning af vand sker jævnligt, så dyret til enhver tid har adgang til ferskt vand
  • Hygiejne skal være i orden – ren kattebakke, rent bur, rene skåle m.m.
  • Kontaktoplysninger til dyrlæge, samt en plan i tilfælde af sygdom. Aftal både med dyrepassere og dyrlæge, hvilke beføjelser dyrepasseren har som beslutningstager i tilfælde af, at dyret bliver akut/alvorligt sygt, mens du er væk. Læg evt et kontantbeløb til en sådan situation eller sørg for at have en klar aftale om, hvordan økonomien håndteres, hvis uheldet er ude
  • Tjek om dyrets forsikringerne er i orden. Vi anbefaler alle til at tegne en sygeforsikring til dyret
  • Forventningsafstem løn og vilkår. Tag også en snak med dyrepasseren om, hvordan eventuelle uforudsete udgifter skal håndteres

Kun sådan kan både familien og dyrene få en god ferie.

Pension

Vælger man, at ens hund eller kat skal i pension, mens man selv er bortrejst, bør man starte planlægningen i god tid. Det er vigtigt, at finde en pension, du føler dig tryg ved, og som du føler vil tage sig godt af dit kæledyr, mens du selv er væk. At sende sit dyr i pension er en tillidssag så tag ud og se stedet, tal med ejeren af pensionen og brug så din mavefornemmelse. Kontakt gerne flere steder for at kunne sammenligne med andre steder.

Husk at spørge ind til, hvilke krav den givne pension stiller til dyrets vaccinationsprogram, ormestatus og loppebehandling.

Er dit dyr på specieldiæt eller medicin, så husk også at spørge ind til om pensionen kan og vil håndtere dette.

Med på rejse

Vælger man, som kæledyrsejer, at tage sit kæledyr med på rejsen, er der en række regler og krav for indrejse med dyr/kæledyr, som skal overholdes.

Generelt gælder dog, at man skal være særligt opmærksom på dyrets vaccinationsstatus.

Især bør man være opmærksom på, at dyret skal være vaccineret mod rabies senest 21 dage før afrejse og have sit eget pas.

Visse lande stiller desuden krav om nylig behandling mod orm.

Uanset om det er et krav eller ej, kan det i mange tilfælde være en rigtig god ide at beskytte dyret mod orm og stikfluer. Tag derfor gerne din dyrlæge med på råd, når du planlægger ferien.

Rejser man med fly, og skal kæledyret med, skal man hente en sundhedsattest på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Når afrejsedatoen nærmer sig, booker man en tid hos dyrlægen til et sundhedstjek af dyret. Tag attesten med til dyrlægen, som så kan erklære dyret sundt og raskt og dermed rejseegnet.

Udrejse

Regler og krav varierer, alt efter hvilket land man rejser til, og hvilken dyreart man har med på rejsen. Man bør som dyreejer altid undersøge de gældende krav i god tid før afrejse, da det alene er ejers ansvar at afklare og tilsikre, at reglerne overholdes.

Husk at dette også gælder, selvom der blot er tale om gennemrejse for at nå det endelige feriemål. F.eks. skal reglerne for rejse med dyr til Sverige overholdes, hvis man skal til Bornholm over Sverige.

Hjemrejse

Husk også at reglerne for indrejse/tilbagerejse til Danmark varierer alt efter, hvilket land man har ferieret i. F.eks. er kravene for indrejse med dyr til Danmark kun gyldigt dyrepas samt dokumentation for rettidig vaccination mod rabies, hvis dyret kun har opholdt sig indenfor EU.

Har dyret derimod været uden for EU, er kravet desuden en blodprøve, der viser mængden af antistof mod rabies i blodet. Er mængden ikke tilstrækkelig, skal dyret revaccineres og testen gentages efter yderligere 21 dage.

Man skal altså være ude i god tid, hvis man skal uden for EU, da der desuden skal påregnes 1 måned for hver test.

Manglende overholdelse af reglerne kan medføre, at dyret tilbageholdes og skal i karantæne.

Regler og krav kan findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside www.foedevarestyrelsen.dk. Er man stadig i tvivl kan man kontakte det pågældende rejsemåls ambassade i Danmark for yderligere oplysninger.