Allergi hos kæledyr

Hvis dit kæledyr døjer med kløe, tilbagevendende øreproblemer, røde poter og måske dårlig mave, så er der en risiko for at dit dyr lider af allergi. Når parasitter og andre hudlidelser er udelukket, men symptomerne fortsætter på trods af behandling, så vil allergi ligge højt på listen over mulige årsager.

Det er forskelligt hvordan hvert enkelte dyr påvirkes og nogle vil opleve, at det kun er visse tider på året, hvor de klassiske allergisymptomer begynder at blusse op. Fælles for alle er dog at de gener som dyret får pga. allergi er ganske frustrerende både for dyret, men også for ejer.

Hos mennesker kommer allergi ofte til udtryk i form af nysen og snue, hvorimod kløe, øreproblemer og fordøjelsesproblemer, er de symptomer vi oftest støder på i klinikken.

Alle symptomer på allergi kan behandles med medicin, men så længe selve allergien ikke behandles så vil symptomerne som oftest vende tilbage.

Nogle racer er hyppigere ramt af allergi end andre og hvis begge eller blot et af dyrets forældre har lidt af allergi er der en stor risiko for at afkommet også vil lide af det.

Foderallergi vs. atopisk allergi

Når man taler om allergi, skelner man mellem foderallergi og atopisk allergi.

Primær foderallergi

-ses sjældent og symptomerne vil mange gange opleves inden dyret er 1 år, men kan i princippet opstå i løbet af hele dyrets liv.

Symptomerne resulterer almindeligvis i mavetarmproblemer, men kan også komme til udtryk igennem kløe og hudproblemer. Som foderallergiker er det ofte proteinerne i foderet, som dyrets immunforsvar ”overreagerer” overfor. De typiske proteinkilder der giver anledning til allergi hos hund er bl.a. hvede, kylling og æg mens det hos kat er okse og fisk.

Atopisk allergi

-er oftest den der giver anledning til hudproblemer, da immunforsvaret trigges af allergener fra omgivelserne enten gennem kontakt eller ved indånding. Mange af vores hunde i Skandinavien reagerer på husstøvmider, mens andre allergener fx kan være forskellige græsarter og pollen.

Det siges at op til 50% af vores kæledyr har en blanding af de 2 allergier. Derfor kan det være gavnligt at skifte over til et hydrolyseret allergifoder, samt at finde en løsning der kan afhjælpe den atopiske allergi.

 

Diagnosticering

Der findes forskellige muligheder, hvis man gerne vil vide hvilke allergener ens kæledyr reagerer på. Her på klinikken tilbyder vi en allergiscreening der vha en blodprøve tester dit dyrs reaktion på forskellige typer allergener. Denne type screening kan være med til at give et indblik i hvornår man kan forvente at ens kæledyr vil være mest udsat fx ved pollensæsonen. Allergiscreening er desuden et “must” hvis man ønsker at opstarte et specifik behandlingsforløb til sit kæledyr mod de ting det ikke kan tåle.

Behandling

Allergi er en livsvarig lidelse. Der findes mange forskellige behandlingsmuligheder der kan afhjælpe de allergiske symptomer. Dog er de fleste mediciner tilgængelige til dyr alene symptomlindrende, og vil derfor ikke fjerne selve årsagen; nemlig allergien. Mange ejere og dyr vil derfor opleve, at symptomerne på allergien vender tilbage, hvis behandlingen stoppes.

Det er individuelt hvilken medicin og dosis dyret fungerer bedst på og nogle vil kunne nøjes med behandling i korte perioder, mens andre er afhængig af daglig behandling resten af deres liv.

Allergibehandling varierer meget i tildelingsform, virkningsgrad og -metode, bivirkningsgrad og pris.

Den eneste mulighed vi har for at prøve at komme selve allergien til livs er ved hyposensibilisering – en såkaldt ”allergivaccine”.
Formålet med hyposensibilisering er, ved gentagne behandlinger, at forsøge at vænne dyrets immunforsvar til at acceptere de specifikke allergener dets immunforsvar normalt ”overreagerer” over for, således at immunsystemet på lang sigt i stedet vil ”accepterer” allergenerne.

Modsat mange af de andre symptombehandlende mediciner mod allergi, vil der oftest ikke være bivirkninger ved denne form for behandling. Dog skal man være indstillet på at dette er en proces, der tager tid før man kan forvente, at se resultater. Ikke alle bliver helbredt for deres allergi vha hyposensibilisering, men mange vil se en utrolig god effekt.

Enkelte dyr, for hvem hyposensibiliseringen har været effektiv, kan opleve tilbagefald senere i livet. Dette skyldes, at hvis dyret først er allergisk overfor et antal givne allergener, er det prædisponeret overfor allergi mod nye allergener.

Allergifoder

Hvad er forskellen på det allergifoder, jeg køber hos dyrehandleren, sammenlignet med det allergifoder, I har i klinikken?

Det kan være svært at navigere rundt i de mange forskellige foderprodukter, der findes rundt omkring på markedet. Den store forskel i hvad der ligger på hylderne hos dyrlægen sammenlignet med, hvad der sælges i dyrebutikker eller supermarkeder er at proteinerne i dyrlægefoderet er spaltet til meget små partikler så immunforsvaret ikke kan genkende det. Dette kaldes et hydrolyseret foder.

Man vil opleve at nogle ”allergivenlige” foderprodukter man køber andetsteds, vil indeholde en anden proteinkilde end den typiske kylling eller bøf. Dette er ikke en helt tosset idé, da der er mindre risiko for at immunforsvaret reagerer på en proteinkilde som dyret ikke har prøvet at spise før. Man skal dog være opmærksom på, at der blot skal være minimum 15% af den angivne proteinkilde i foderet før en proteinkilde må angives i varedeklarationen, foderet vil derfor sagtens kunne indeholde andre proteiner, som blot ikke står angivet.

Det foder vi har på hylderne hos os, bliver hyppigt testet af producenten og der er garanti for at foderet er fri for kontaminering af andre foderkomponenter, der kan være med til at trigge en allergi.

Er kornfrit foder bedre end normalt foder?

Som udgangspunkt nej. Selvom man hos nogle dyr kan opleve et positivt helbredsmæssigt resultat af at blive fodret med et kornfrit foder, er det ikke videnskabeligt påvist, at der er ernæringsmæssige fordele for dyret ved at fodre med et kornfrit dyrefoder.

Det er vigtigt at understrege at et foder, der anses som ”kornfrit” ikke alene på denne baggrund er et allergivenligt foder, da langt de fleste dyr reagerer på proteinkilderne og sjældent på korn.

I de tilfælde hvor dyrene reagerer på en kornsort fx hvede, kan man forsøge sig med et foder, der undgår dette, men ikke nødvendigvis udelukker al anden form for korn i diæten, da korn, som ingrediens bidrager med gode proteiner og vitaminer.

På klinikken tilbyder vi vejledning i allergi, allergiscreening og opstart på behandling. Kontakt os gerne for mere information om dette.

Kontakt

AKTUELT

Se alle
Pas på de giftige alger
Hver sommer/sensommer ses der blågrønalger i havene omkring Danmark og i de danske søer. Opblomstringen af de farlige alger i havvand forekommer især i juli...
Vær opmærksom på kornaks
Nyd sommeren I naturen, men vær opmærksom på kornaks M.M. Naturen er den skønneste legeplads for både dyr og mennesker - ikke mindst om sommeren....
Mave/tarmkanalens orm
Bændelorme og rundorme er hyppige parasitter hos både hund og kat. De voksne orm lever i hunden og kattens tarm. Disse indvoldsorm giver sjældent anledning...
Allergi hos kæledyr
Hvis dit kæledyr døjer med kløe, tilbagevendende øreproblemer, røde poter og måske dårlig mave, så er der en risiko for at dit dyr lider af...