Overvægt og følgesygdomme
Mange af os laver nytårsforsætter, og en del af dem handler om at komme nogle overflødige kilo til livs. Er du også opmærksom på, at dit kæledyr ikke får lidt for meget på sidebenene?
Overvægt hos dit kæledyr medfører nedsat livskvalitet og kan give anledning til en række følgesygdomme.
Dit dyr kan måske ikke længere løbe og lege eller gå de ture, som I plejede. Der kan også opstå problemer med at udholde varme og derfor øget risiko for hedeslag. Dit kæledyr vil desuden opleve nedsat modstandsdygtighed overfor infektioner, problemer med hudsygdomme som følge af nedsat soignering, og i sidste ende nedsat levetid.
Overvægt kan desuden lede til en række sygdomme, samt forværre eventuelle sygdomme, dit dyr i forvejen er besværet af.
Sygdomme der ofte ses i forbindelse med overvægtige kæledyr er:
- Ledproblemer: Dyrets anatomi er ikke designet til at bære ekstra vægt, og det kan have dårlig effekt på dyrets bevægelse og motionstolerance. Blandt andet øges risikoen for gigt og diskusprolaps.
- Hjerte- og lungesygdomme: Overvægt kan have mange konsekvenser for hjerte-kar-systemet og lungerne som eksempelvis øget risiko for blodpropper og vejrtrækningsbesvær.
- Diabetes (sukkersyge): Overvægt kan føre til, at dit dyr får problemer med reguleringen af stoffet insulin (det sukkeregulerende stof), så blodsukkeret forhøjes.
- Mave-tarm problemer: Den øgede mængde kropsfedt kan ofte give problemer med analkirtlerne, øget luftudvikling, problemer med bugspytkirtlen eller forstoppelse.
Hvordan hjælper du dit kæledyr?
Indledningsvis kan du tage en snak med din dyrlæge om hvorvidt dit kæledyr er overvægtigt eller ej – her er du naturligvis velkommen til at ringe til Hjørnegårdens Dyreklinik og få en tid til en konsultation.
De fleste dyrlæger anvender en Body Condition Score Scale, hvor dit dyr scores ud fra hvor meget overskydende fedt, der findes på kroppen.
Ved din dyrlæge får du også vejledning og gode råd til, hvordan dit kæledyr bedst kommer i gang med et vægttab, og hvordan det bedst tilpasses jeres hverdag og behov.
Gode råd
Hold øje med dit/dine dyrs vægt mindst 1 gang om måneden.
Få vurderet dit kæledyr ved dyrlægen og få en snak om hvordan vægttabet bedst tilrettelægges.
Få nedsat den daglige kaloriemængde – overvej alt hvad dit kæledyr indtager (inkluder tørfoder, vådfoder, godbidder, evt. madrester osv.) Du kan med fordel trække godbidder fra den daglige ration af foder.
Overvej i samråd med dyrlægen et slankefoder. Det skal justeres efter det enkelte dyrs individuelle behov, herunder aktivitetsniveau, størrelse og vægttabets størrelse.
Hvis muligt er det en god idé at øge dyrets aktivitetsniveau. Hvis dyret er ældre eller dårligt gående, så få gode råd til alternativer ved din dyrlæge.