Ormekur til katte hos Hjørnegårdens Dyreklinik

Der findes mange skrøner om katte og ormeinfektioner, hvilket også gør at mange ejere bliver forskrækkede eller væmmes, når de ser en orm kravle rundt i pelsen på deres kat, eller at der er orm i deres opkast. Det er selvfølgelig ikke særligt lækkert, når ormene “kravler” ud, men det er som oftest mere af æstetiske årsager end at det er et sundhedsmæssigt problem for katten. Læs herunder om orme og ormekur til katte.

Når katten er udover killingestadiet, så er dens immunforsvar i stand til selv at bekæmpe parasitterne og dermed holde ormebyrden på et niveau, hvor det ikke er skadeligt for katten. Faktisk er man i flere dyrearter begyndt at forske i at en lav ormebyrde i nogle tilfælde kan være gavnlig for mikrofloraen i tarmkanalen.

Kontakt os for tidsbestilling til ormekur til din kat

Hvis du har spørgsmål i forhold til at give din kat ormekur eller ønsker at bestille tid til en ormekur til din kat, er du velkommen til at kontakte Hjørnegårdens Dyreklinik.

Katte har orm lige fra de bliver født, hvor de inficeres fra morkatten via moderkagen og via mælken. Disse tidlige ormeinfektioner skyldes som regel spolorm og de kan faktisk godt forårsage sygdom hos killingen, som endnu ikke har et fuldt funktionsdygtigt immunforsvar.

Derfor skal killinger behandles mod orm, så vi kan hjælpe deres immunforsvar med at holde ormebyrden i et niveau, hvor killingen ikke bliver syg af infektionen.

Hvis du avler killinger eller har en nyanskaffet killing, så kontakt os, så vi kan tage en snak om dit dyr og ansvarlig behandling mod orm.

Du kontakter os ved at ringe på telefon 88 775 775 eller ved at skrive til os på [email protected], og så hører du tilbage fra os hurtigst muligt.

Her får du en kort beskrivelse af henholdsvis spolorm og bændelorm, som er de ormetyper, vi hyppigst ser hos danske katte.

Ud over spolorm og bændelorm findes der imidlertid andre typer af såkaldte indvoldsorme, heriblandt hageorm og piskeorm, ligesom der findes orme, der lever andre steder end i kattens indvolde som for eksempel i lungerne.

Spolorm er en del af rundorm-familien og ses hos katte i alle aldre.

Spolormen er lang og tynd – den bliver mellem 12-18 centimeter lang – og dens udseende minder af alle ting mest om spaghetti. 

Killinger kan blive smittet med spolorm via modermælken, og voksne dyr bliver oftest inficeret med spolorm via en såkaldt mellemvært, for eksempel en mus, som katten fanger og æder.

Så snart din kat har ædt mellemværten, vil spolormen aktiveres og udvikle sig til en voksen orm i din kats tarmkanal, hvorfra den desuden kan sætte sig i kattens lever, nyrer, lunger og sågar i øjnene.

Som en ekstra service tilbyder vi at udføre hjemmekonsultationer i tilfælde af, at dit kæledyr er for svagt til at forlade hjemmet.

Da behandlingerne oftest skal ske på klinikken, er det dog vores klare anbefaling, at du nøje overvejer, om ikke dit kæledyr kan klare turen til klinikken.

Bændelormen findes i forskellige typer og lever i din kats tarme, hvor den sætter sig fast ved hjælp af ormens kroge og sugekopper.

En bændelorm bliver typisk mellem 15 og 70 centimeter lang og 2-3 millimeter bred, og den består af flere led, som er hvidlige, flade og udskilles ét ad gangen.

Du kan bedst kende en bændelorm ved, at leddene har form som et riskorn eller en græskarkerne.

Langt de fleste opdager, at deres kat har bændelorm, fordi ormen bliver udskilt fra kattens tarm i de karakteristiske led og sidder fast i pelsen omkring endetarmen, hvilket kan give irritation hos katten i form af kløe eller ubehag, der kan lede til overdrevent slikkeri omkring dette område.

Aelurostrongylus abstrusus hedder kattens lungeorm på latin. Det er en lille mørk knap 1 cm lang orm, som lever i luftvejene på katte.

Den er udbredt i det meste af verden inkl. i Danmark.

Kattens Lungeorm har en indirekte livscyklus, som betyder, at larverne skal optages i andre dyr og gennemgå bestemte udviklingstrin før de kan inficere katte igen.

De voksne orm lever i lungevævet hos kattene, og de lægger æg helt ude i de yderste forgreninger af lungerne, som kaldes bronchiolerne. Disse æg bliver med fimrehårene i bronchier og luftrør ført op til svælget, hvor de synkes og kommer af den vej ned i mave tarmkanalen. Her klækkes de til meget små larver, som udskilles med afføringen.

Snegle fungerer som den første mellemvært, da de ynder at æde af afføring og dermed optager de larverne. Larverne bliver i sneglen og gennemgår endnu et larvestadie, så de er klar til næste mellemvært, som er fugle eller mus – efterfølgende bliver musen eller fuglen spist af en kat og dermed er cyklusringen sluttet.

De fleste katte, som huser lungeorm er symptomfrie, men de gængse symptomer man ser er hoste, besværet vejrtrækning og nysen. I nogle tilfælde kan det føre til lungebetændelse.
Det vil som oftest være unge dyr eller dyr med et svækket immunforsvar, som vil vise symptomer, men det afhænger også i høj grad af hvor stor ormebyrden er i katten.

Diagnosen stilles ved at undersøge afføringsprøver med den såkaldte ‘baermann-metode’, som man også bruger til at undersøge hunde for Fransk hjerteorm og Rævens lungeorm. Det kan i nogle tilfælde også være nødvendigt at tage røntgen af lungerne og evt. blodprøver for at vurdere hvor store skaderne er i katten.

Oplever du nogle af disse symptomer hos din kat, så ring til os, så vi kan tilse din kat.

I sjældne tilfælde kan mennesker smittes med orm fra katten.

Bændelorm kan kun smitte gennem en mellemvært, og derfor er der meget få tilfælde af smitte fra kat til menneske.

Herimod kan spolorm smitte direkte, og man ser oftest børn, der er blevet smittet med spolorm fra kat.

Det skyldes, at spolormen bliver udskilt med kattens afføring, og som de fleste ved, er sandkasser yderst attraktive for toilettrængende katte, så små børnehænder kan komme til at putte en håndfuld sand i munden, som indeholder katteafføring med spolormeæg.

Kattens lungeorm er artspecifik og kan ikke inficere mennesker.

Bændelormen findes i forskellige typer og lever i din kats tarme, hvor den sætter sig fast ved hjælp af ormens kroge og sugekopper.

En bændelorm bliver typisk mellem 15 og 70 centimeter lang og 2-3 millimeter bred, og den består af flere led, som er hvidlige, flade og udskilles ét ad gangen.

Du kan bedst kende en bændelorm ved, at leddene har form som et riskorn eller en græskarkerne.

Langt de fleste opdager, at deres kat har bændelorm, fordi ormen bliver udskilt fra kattens tarm i de karakteristiske led og sidder fast i pelsen omkring endetarmen, hvilket kan give irritation hos katten i form af kløe eller ubehag, der kan lede til overdrevent slikkeri omkring dette område.

Vi ved, at det ikke er specielt rart at have de små parasitter i huset – hverken for mennesker eller katte. Derfor vil vi meget gerne tilse din kat, så vi kan udskrive en recept på ormekur til katten hurtigst muligt.

Ring til os på telefon 88 775 775 og bestil en tid, så du og din kat bliver fri for de uvelkomne gæster.

I var så søde da vi måtte tage afsked med vores 🐱 3 mdr. senere vores kanin 🐇. Tak for god betjening. Mange hilsner fra Jan og Lone …

Lone Hansen

Via Google

Jeg følte mig utroligt velkommen. Dyrlægen, Malene, var sød og grundig, samt god til at fortælle og forklare hvad der skulle ske med min kat, og hvorfor. Hvilket er utroligt rart. Så tak til Malene 🙂

Sophie Brodin

Via Google

Vi har fundet Hjørnegårdens dyreklinik lidt senere og er mega glade for det! Det er generelt professionel service. Har nu fået 4 katte øremærket og steriliseret her og de er altid søde og lægerne er ekstremt professionelle! Det eneste lille minus er at her altid er travlt, da rigtig mange dyre ejere benytter dem. Og så kan jeg læse at andre syntes de er dyre. Det har jeg ikke selv oplevet endnu.

Frej Lund Adamsen

Via Trustpilot

Hos Hjørnegården har de altid tid, empati og de helt rigtige kompetencer for at behandle vores hund. Vi har anbefalet Hjørnegården flere gange og kommer også til det i fremtiden. Tak for jer ♥️🐶 …

Anne Høyer

Via Google

Marlene Dickow er meget professionel og rigtig god til at forklare ting i øjenhøjde. Kæmpe anbefaling herfra!!

Anna Hansen

Via Google

Jeg havde været forbi med mig og min kærestes kattekilling. Og jeg blev mødt af et enormt sød personale, som gjorde det hele lidt nemmere. Samt de var super gode til at give besked af hvad der skete undervejs. Hvilket gjorde mig rigtig tryg, samt dyrelægen var også enormt god til at fortælle mig om hvad jeg så skulle gøre når jeg kom hjem så han kunne få den bedste bedring. Jeg kom og hentede min kat efter omkring 3 timer. Og nu her 3 dage efter har han det meget bedre 🙂

Ida Ryttersø Andresen

Via Google

Min hund carla havde fået øjenbetændelse fredag aften kunne ikke komme til min egen dyrlæge i weekenden så fandt jeg ud af at denne dyreklinik havde åben lørdag jeg ringer klokken 10 og fik en tid klokken 12 supergod service og en god pris helt klart jeg vil komme der igen fem stjerner herfra tusind tak for en god service 

Kennet Hansen

Via Trustpilot

Meget professionelt og omsorgsfuldt personale. Altid tid til at forklare, hvis man har spørgsmål og de giver sig god tid. Dejlige lyse lokaler og god plads. Er kommet i 11 år og min hund føler sig meget tryg.

Maria

Via Trustpilot

Altid sød, venlig og god betjening. Top professionelt og man føler sig i gode og trygge hænder.

Line Hinsby

Via Google

Rigtig godt sted. De tager dit dyr alvorligt. Vores kat blev steriliseret her og de ringede uopfordret dagen efter operationen og spurgte hvordan hun havde det – lille, men meget fin gestus!

Christian Kuhnt

Via Google

Nyt fra vores verden

01. aug 2024

Vaccination af katte og hunde

Som hvalpe og killinger har hunde og katte intet immunforsvar. De første 2-3 måneder af deres liv…

16. jul 2024

Plej din kanin korrekt

Kaninens popularitet som kæledyr er stigende, og med den rigtige tilgang og pleje…

29. jun 2024

Neutralisering

Neutralisering er en samlet betegnelse for kastration af handyret og sterilisation af hundyret.

I var så søde da vi måtte tage afsked med vores 🐱 3 mdr. senere vores kanin 🐇. Tak for god betjening. Mange hilsner fra Jan og Lone …

Lone Hansen

Via Google

Jeg følte mig utroligt velkommen. Dyrlægen, Malene, var sød og grundig, samt god til at fortælle og forklare hvad der skulle ske med min kat, og hvorfor. Hvilket er utroligt rart. Så tak til Malene 🙂

Sophie Brodin

Via Google

Vi har fundet Hjørnegårdens dyreklinik lidt senere og er mega glade for det! Det er generelt professionel service. Har nu fået 4 katte øremærket og steriliseret her og de er altid søde og lægerne er ekstremt professionelle! Det eneste lille minus er at her altid er travlt, da rigtig mange dyre ejere benytter dem. Og så kan jeg læse at andre syntes de er dyre. Det har jeg ikke selv oplevet endnu.

Frej Lund Adamsen

Via Trustpilot

Hos Hjørnegården har de altid tid, empati og de helt rigtige kompetencer for at behandle vores hund. Vi har anbefalet Hjørnegården flere gange og kommer også til det i fremtiden. Tak for jer ♥️🐶 …

Anne Høyer

Via Google

Marlene Dickow er meget professionel og rigtig god til at forklare ting i øjenhøjde. Kæmpe anbefaling herfra!!

Anna Hansen

Via Google

Jeg havde været forbi med mig og min kærestes kattekilling. Og jeg blev mødt af et enormt sød personale, som gjorde det hele lidt nemmere. Samt de var super gode til at give besked af hvad der skete undervejs. Hvilket gjorde mig rigtig tryg, samt dyrelægen var også enormt god til at fortælle mig om hvad jeg så skulle gøre når jeg kom hjem så han kunne få den bedste bedring. Jeg kom og hentede min kat efter omkring 3 timer. Og nu her 3 dage efter har han det meget bedre 🙂

Ida Ryttersø Andresen

Via Google

Min hund carla havde fået øjenbetændelse fredag aften kunne ikke komme til min egen dyrlæge i weekenden så fandt jeg ud af at denne dyreklinik havde åben lørdag jeg ringer klokken 10 og fik en tid klokken 12 supergod service og en god pris helt klart jeg vil komme der igen fem stjerner herfra tusind tak for en god service 

Kennet Hansen

Via Trustpilot

Meget professionelt og omsorgsfuldt personale. Altid tid til at forklare, hvis man har spørgsmål og de giver sig god tid. Dejlige lyse lokaler og god plads. Er kommet i 11 år og min hund føler sig meget tryg.

Maria

Via Trustpilot

Altid sød, venlig og god betjening. Top professionelt og man føler sig i gode og trygge hænder.

Line Hinsby

Via Google

Rigtig godt sted. De tager dit dyr alvorligt. Vores kat blev steriliseret her og de ringede uopfordret dagen efter operationen og spurgte hvordan hun havde det – lille, men meget fin gestus!

Christian Kuhnt

Via Google