Kanin dyrlæge & hold af kaniner
Kaniner er fantastiske kæledyr. De kan blive helt tamme, kan trænes ligesom en hund, og så kan de også blive helt renlige.
Kaniner kan bo indendørs, hvor de løber frit sammen med resten af familien, men de kan også bo udenfor hele året.
Her får du en masse viden om kaniner, og du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Hjørnegårdens Dyreklinik, hvis du har spørgsmål.
Kaniner skal have fri adgang til hø af høj kvalitet, som er deres primære foderkilde
- Gennemsnitslevealderen for en kanin er 9 år. De små racer kan blive 12-15 år, mens de store racer bliver 5-8 år
- Kaniner er sociale dyr og bør holdes med en eller flere neutraliserede kanin-venner
- Kaniner har et stort behov for daglig aktivitet, og skal derfor ikke holdes i bur, men i stedet være fritgående i hjemmet eller i en løbegård i haven
- Kaniner er både intelligente, har store personligheder og individuelle vaner og præferencer
- Kaniner er mest aktive om aftenen og om natten
- Forskellige racer kan have forskellige pasningsbehov, herunder pels- og generel pleje
Kontakt os for tidsbestilling til din kanin
Hvis du har spørgsmål vedr. din kanin eller ønsker at bestille tid til din kanin, er du velkommen til at kontakte Hjørnegårdens Dyreklinik.
Kaninernes sundhed
Kaniner skal have lov til at hoppe, springe og løbe. Vi ser desværre mange kaniner, som har taget skade af at sidde i bur. I de fleste tilfælde ved ejeren ikke bedre, fordi man i mange år har holdt kaniner i små tremmebure eller udebure.
Men ved at lade din kanin løbe frit i en lejlighed, have eller stor løbegård, stimulere den med daglig træning, socialt samvær eller stimulere den med aktivitetslegetøj, kan du undgå mange såvel psykiske mén, som fysiske skader hos dine kaniner.
Fysiske konsekvenser hos bur-kaniner:
- Fordøjelsesproblemer
- Knoglesygdomme som f.eks. gigt
- Led- og senesmerter
- Overvægt
- Tab af muskelmasse (øger risiko for knoglesygdomme)
- Vitaminmangel
- Organsvigt
Kaniner har behov for et årligt sundhedstjek ved dyrlægen, for at fastslå deres helbredsstatus og fange eventuelt underliggende sygdom, før det bliver et problem. Man kan spæde til med halvårlige tandtjek, for at sikre at man ikke overser et tandproblem, der kan udvikle sig hurtigt.
Samtidig med det årlige sundhedstjek anbefales det at vaccinere sin kanin. Vaccinationen beskytter mod de to dødelige sygdomme RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease) og Myxomatose (kaninpest), som ikke kan behandles hvis først kaninen smittes. Selv om kaninen kun opholder sig indenfor kan de stadig smittes, da sygdommene kan bæres ind i hjemmet via tøj og sko. Effekten af vaccinen indtræder efter cirka 3 uger, og de kan vaccineres allerede som unge. Derefter bør de
vaccineres én gang årligt.
Tegn på at din kanin ikke har det godt psykisk eller fysisk:
- Den er småtspisende
- Den er aggressiv
- Den bider i sine poter
- Den graver i bunden af buret
- Den gnaver i tremmerne
- Den er stille og ikke opsøgende (apati)
- Den gnaver i tuden af vandflasken og drikker ekstremt meget
- Den plukker sin pels eller har overdreven pelspleje
- Den har destruktiv adfærd
Vi anbefaler altid, at du kontakter din dyrlæge, hvis din kanin udviser en eller flere af disse adfærdstyper.
“Vi behandler dit
dyr med den største respekt..”
Vores klinik består af et fast team på i
alt 3 dyrlæger, en veterinærsygeplejerske
og 4 dyrlægestuderende. Fælles for os
alle er vores store kærlighed til dyr.
Tilsammen har vi en hel flok kæledyr,
bestående af alt fra katte til skægagamer,
så du kan trygt stole på, at dit dyr
er i gode og kompetente hænder hos os.
En neutraliseret kanin er en glad kanin
Hvis du ikke skal bruge din kanin til avl, så anbefaler vi klart at få den neutraliseret, og her får du en række gode grunde til at neutralisere dine kaniner:
- Neutralisering nedsætter en eventuel aggressiv adfærd
- Kaninen kan bedre socialisere med andre kaniner
- Det er nemmere at lære kaninen at blive renlig
- Du undgår at få uplanlagte unger
- Du mindsker risikoen for brystcancer hos hunkaniner
- Hankaniner får ikke behov for at strinte territorium af
- Neutralisering nedsætter en eventuel aggressiv adfærd
Hjemmekonsultation – hvis dit kæledyr er for svagt.
Som en ekstra service tilbyder vi at udføre hjemmekonsultationer i tilfælde af, at dit kæledyr er for svagt til at forlade hjemmet.
Da behandlingerne oftest skal ske på klinikken, er det dog vores klare anbefaling, at du nøje overvejer, om ikke dit kæledyr kan klare turen til klinikken.
Vores værdier
din tillid
Hos os er patienten i centrum – vi går aldrig på kompromis med dyrevelfærd. Du får derfor altid en kompetent og ærlig behandling, når du vælger Hjørnegårdens Dyreklinik. Hele holdet deler samme ambition om at give dine kæledyr en tryg oplevelse, når de besøger dyrlægen. Vi har desuden udvidede åbningstider og tager derfor også mod henvendelser sidst på eftermiddagen og om lørdagen.
Kaninens tarmsystem
Kaniner har et unikt fordøjelsessystem, der er meget sensitivt for ændringer og fejlfodring. De bliver nemt syge, hvis deres kost ikke er sat rigtigt sammen, da de ikke får de nødvendige næringsstoffer. Derfor er det vigtigt, at du sørger for, at dine kaniner bliver fodret korrekt.
En kanin skal have adgang til friskt vand, som du skal skifte hver dag. Ellers risikerer du, at den ikke drikker nok, og det kan give adskillige helbredsproblemer.
Den vigtigste del af en kanins kost er hø af høj kvalitet, som tilfører uundværlige fibre maven kan arbejde med og hjælper med at slide tænderne. Hvis dine kaniner ikke spiser hø, kan det være tegn på, at der er noget galt. I det tilfælde skal du kontakte din dyrlæge.
Samtidig bør der gives en mindre mængde ensartede foderpiller, som ligeledes bidrager med fiber, vitaminer og mineraler. Mange giver fejlagtigt en foderblanding som består af foderpiller, korn, majs, ærteflager og lignende. Problemet med denne type foder er, at foderpillerne mangler fibre, og at kaninen desuden vil sortere i hvad den bedst kan lide – typisk korn og ærteflager, hvorved den fejlfodres. Af denne grund bør foderpiller altid være ensartede, uden korn eller andet tilbehør.
Herudover kan der suppleres rigeligt med urter og grønne planter som en lækker snack, der både er fordelagtig for mave- tarmsystemet, og giver et godt tilskud af vitaminer og mineraler. Både tørrede og friske frugtgrene hører til denne kategori.
Frugter og grøntsager som f.eks. æbler og gulerødder, bør kun gives i små mængder, da de er meget sukkerholdige.
Kaniner må til gengæld ikke få hverken kalk- eller saltsten. De er dækket ind gennem deres foder, og for meget kalk eller salt kan give nyre- eller blæresten.
Hold øje med de små trillere – de fortæller, hvordan din kanin har det
Det er vigtigt, at du holder øje med dine kaniners afføring. De små trillere fortæller dig nemlig meget om dine kaniners generelle helbred.
En sund lort skal være lys, rund og så tør, at du kan smuldre den mellem fingrene, og så må du gerne kunne se struktur fra stråfoder i lorten. Er lorten lille, hård eller kantet kan det være et tegn på forkert fodring eller underliggende sygdom.
Kaniner lægger også bløde lorte, som de spiser – typisk om natten. Det kaldes cecotropher eller natafføring, og er en naturlig del af kaninens fordøjelsessystem. Natafføringen er rig på vitaminer og mineraler, og spiller en essentiel rolle for kaninens helbred, det er derfor vigtigt at al natafføring bliver spist. De kan genkendes på at være bløde, let slimede og minder om en lille klase vindruer. Hvis du finder natafføring hos dine kaniner er det tegn på, at der er noget galt med deres fordøjelse. I disse tilfælde anbefaler vi, at du opsøger din dyrlæge hurtigst muligt.
Skal din kanin være indekanin eller udekanin?
Kaniner trives både som udekaniner og indekaniner. Det vil sige, at det er et godt kæledyr både for dig, der bor i lejlighed og i hus med have.
Kaniner er aktive dyr, der har brug for at bevæge sig meget. Uanset om dine kaniner skal bo indenfor eller udenfor, skal de have plads til at få sig en ordentlig løbetur. Derfor er det nødvendigt, at du giver dine kaniner mulighed for at boltre sig på hele bopælen, hvis de skal leve indenfor, og at du enten hegner haven ind eller bygger en løbegård til dem.
En kombination af begge dele er også en særdeles holdbar løsning for dine kaniner, men vær opmærksom på at en kanin der går inde det meste af tiden ikke bør lukkes ud i vinterperioden, da de har en dårlig tolerance for større temperaturændringer.
Hvis dine kaniner skal tilbringe tid ude i det grønne, er det vigtigt, at du sørger for disse ting:
- Adgang til aflåst og rævesikret bopæl – gerne i form af indhegnet kaningård – specielt i aften- og nattetimerne
- Adgang til isoleret læ uden træk, da kaniner ikke tåler at blive kolde, våde eller stå i træk
Kaninens adfærd og sociale liv
I naturen bor kaniner i kolonier, hvor de har daglig kontakt med de andre kaniner i flokken, men med hver deres område som de beskytter fra artsfællerne. Derfor anbefaler vi at kaniner som minimum holdes i par.
Grundet kaninens naturligt territoriale adfærd bør et kanin-par altid have hver deres base med toiletbakke, mad og vand, så man undgår indbyrdes slåskampe og dominansadfærd over ressourcer.
Ikke-kastrerede hankaniner vil slås til døden, og det samme vil intakte hunner, men neutraliserede kaniner af samme køn kan bondes. Derved får kaninerne en bedste ven for livet, som de vil passe på og nusse om, til stor glæde for familien de er en del af.
Kontakt os for tidsbestilling til din kanin
Hvis du har spørgsmål vedr. din kanin eller ønsker at bestille tid til din kanin, er du velkommen til at kontakte Hjørnegårdens Dyreklinik.
En neutral kanin er en glad kanin
Neutralisering og sterilisering eliminerer hormonelt betinget adfærd, såsom dominans og aggressivitet, og giver typisk udslag i en roligere og mere afstemt kanin. Der er altså mange gode grunde til at få din kanin neutraliseret:
- Kaninen kan bondes med andre kaniner
- Det er nemmere at lære kaninen at blive renlig
- Du undgår at få uplanlagte unger
- Du mindsker risikoen for bryst- og livmoderkræft hos hunkaniner
- Hankaniner får ikke behov for at strinte territorium af
- Neutralisering nedsætter en eventuel aggressiv adfærd
Efter neutralisering er kønshormonerne fortsat aktive i 6-8 uger, hvorfor man bør være tålmodig og planlægge en eventuel bonding derefter.
Nyt fra vores verden
30. sep 2024
Vaccination af katte og hunde
Som hvalpe og killinger har hunde og katte intet immunforsvar. De første 2-3 måneder af deres liv…
30. sep 2024
Plej din kanin korrekt
Kaninens popularitet som kæledyr er stigende, og med den rigtige tilgang og pleje…
30. sep 2024
Neutralisering
Neutralisering er en samlet betegnelse for kastration af handyret og sterilisation af hundyret.
Et miew fra vores venner
Peter Calundan
Via Google
It’s Ibrahim!!
Via Google
Familien Fischer
Via Google
Sofie N
Via Google
C & L Madsen
Via Google
Pia Walther
Via Google
Clara Mosconi
Via Google
Tina Olafsen
Via Google
Maria Thylstrup
Via Google
Nanna Steen Hansen
Via Google
benita køppen
Via Google
Ch. K
Via Google
Susan Warming
Via Google
Jeanette Petersen
Via Google
Gudme Jensen
Via Google
Pia Aamo
Via Google
Maria Steen Roesdahl
Via Google
Christina Jespersen
Via Google
Thomas H
Via Google
Elsebeth Koch
Via Google
Maria Kennet
Via Google
Emily Spiro Praegel
Via Google
Christina Lassen
Via Google
Inga Mody
Via Google
Anika Peluffo
Via Google
Susan Selander
Via Google
Anne Høyer
Via Google
Lone Hansen
Via Google
Charlotte Thomassen
Via Google
Zhun Liu
Via Google
Jeanette Petersen
Via Google
Britt Jørgensen
Via Google
Mads Peter Ankjær
Via Google
Maria Kaste
Via Google
Maria Bjarnadóttir
Via Google
Marlene Jacobsen
Via Google
Marianne Benneboe
Via Google
Lya Sommer
Via Google
andy petersen
Via Google
Rene Christensen
Via Google
Dan Mathiasen
Via Google
Vickie Laursen
Via Google
Jonas Madsen
Via Google
Frank Nørvig
Via Google
Maria Bruun
Via Google
Lars Rendtorff
Via Google
Eugénie Maage
Via Google
Eva Mitchell
Via Google
Thomas Hjort
Via Google
Margit B Jensen
Via Google
Line Møller
Via Google
Home Reborn
Via Google
John Wayne
Via Google
Arne Dalsten
Via Google
Caroline Ploug Hartmann
Via Google
Yvonne Herguth
Via Google
Frederik Møller
Via Google
Cecilie Iversen
Via Google
Flemming Hastrup
Via Google
Aleksander Byzdra
Via Google
Anne-lykke Elling
Via Google
Mike Bjørndal
Via Google
Lene Schjellerup
Via Google
Jens Grarup
Via Google
ellen andersen
Via Google
Malene Zakariasen
Via Google
Intet Mindre
Via Google
karsten ravn
Via Google
Caroline Møller
Via Google
Jessica Niclasen
Via Google
PIGEN 0,0
Via Google
Jonas Storm
Via Google
mc sorensen
Via Google
Bjørn Jønson
Via Google
Dan Malmgren Rasmussen
Via Google
Anne-Lene Jensen
Via Google
Michele Jensen
Via Google
René Brommesson
Via Google
Christian Kuhnt
Via Google
Pernille Ladefoged
Via Google
Ljudmila Trojanova
Via Google
Anja L.
Via Google
Lykke Lyderik
Via Google
Lukas Vlachos
Via Google
Jannie Keller
Via Google
Anja Drews Holstrup
Via Google
Maria Viuf
Via Google
Camilla Suhr
Via Google
Mia Louise Wedel Ranch
Via Google
kurt jensen
Via Google
Thea Josephine Mikkelsen
Via Google
René Knudsen
Via Google
Ann Pettersson
Via Google
Kira Sørensen
Via Google
Tina
Via Google
Ida Bambina
Via Google
claus brandt
Via Google
Michael M Rasmussen
Via Google
Lene Alberg Lauritsen
Via Google
Maj Asmussen
Via Google
Sarah-Sophia Sigrid Stoltenberg
Via Google
stine claësson
Via Google
Team Østervemb
Via Google
Pia Nielsen
Via Google
Athena Andersen
Via Google
Katrine Greenwood
Via Google
Jeanne Brodersen
Via Google
lise andersen
Via Google
Sanndie Monazzi McLynn
Via Google
Camilla Søgaard
Via Google
Sophie Brodin
Via Google
Anette Rasmussen
Via Google
Eva Rusborg
Via Google
Anonym
Via Google
Christian Damgaard Nielsen
Via Google
Ibrahim Abou Chleih
Via Google
Simone Bitsch Nielsen
Via Google
Peter Christensen
Via Google
Emilie Deichmann
Via Google
julie nielsen
Via Google
Anella Rogaczewski
Via Google
Marit Bech
Via Google
erling lund Nielsen
Via Google
jessie holm kjeldsen
Via Google
Lene Wulff
Via Google
Liskoertz Andersen
Via Google
Casper Egelund
Via Google
SuperToaster Official
Via Google
Stine Henriksen
Via Google
Aase de Molade
Via Google
Sherwin Reyes
Via Google
Hanne Hallberg
Via Google
Tarja Maria Wilhardt
Via Google
Julie Henriksen
Via Google
tommy hansen
Via Google
Martin Steffensen
Via Google
Catharina Kjeldsholm
Via Google
Jakob Nilausen
Via Google
Vini Meisner
Via Google
Margrete Johansen
Via Google
Stine Wellejus
Via Google
Sabrina Revsbæk
Via Google
brian jørgensen
Via Google
Diego Sartori
Via Google
Louise Toftegaard Hansen
Via Google
Estel Lotus Ezel Mogensen
Via Google
Nanna Marie Larsen
Via Google
Klara Anemone Hansen
Via Google
Andreas Leithe
Via Google
Kasper Billing
Via Google