Julens (potentielle) farer
Julen er, for de fleste af os, en dejlig tid med fokus på samvær og hygge. Men julens hygge i form af levende lys, smuk julepynt og masser af lækkerier kan, for vores firbenede familiemedlemmer, udgøre en sundhedsfare.
Nedenfor finder du en kort liste over nogle af de væsentligste “julefarer”.
Listen er vejledende, og der er ikke angivet mængde på toksisk dosis af de enkelte fødevarer (med undtagelse af chokolade), så hvis din hund eller kat har indtaget disse fødevarer bør du straks kontakte en dyrlæge for yderligere vejledning.
Levende lys
Intet kan skabe hygge og stemning i den mørke tid som levende lys, men pas på, hvor du stiller dem. Mange hunde og katte vil prøve at snuse til lysene eller den dekoration lysene står i.
Også viftende/logrende haler kan være i fare. Vær desuden opmærksom på, at katte hopper op i vindueskarme, på reoler, borde osv.
Forlad derfor aldrig rummet, hvis du har levende lys tændt, og skulle uheldet alligevel være ude, så pust aldrig på et dyr, hvis pels brænder, men hav gerne en Danskvand stående parat eller brug et tæppe (ikke kunststof) til at slukke ilden.
Julepynt
For mange dyr, særligt vores katte, er den smukke julepynt helt uimodståelig. For en nysgerrig og legesyg kat eller hvalp er det helt umuligt at holde sig fra pynten på juletræet så tænk over, hvad du hænger på den nederste del af træet.
Brug kun kugler af plast, da glas kan skærer både poter og snuder. Pas også på med pynt der ved en fejl kan blive spist.
Gavebånd
Flot indpakkede gaver er en del af julen, men husk at det flotte gavebånd kan udgøre en fare. Særligt katte har svært ved at modstå fristelsen til at lege med gavebåndet, og desværre vil en del katte både tygge i og sluge båndet. Efterlad derfor ikke gaver med bånd om, ubevogtet.
Er uheldet alligevel ude, og har din kat delvis slugt båndet, så forsøg ikke at trække båndet ud af katten, medmindre det er tydeligt at båndet kun ligger i mundhulen og let kan fjernes herfra. Båndet kan skære i både mund og spiserør, og har en del af båndet allerede passeret til mavesækken eller endda tarmen, kan du skade katten ved blot at trække i båndet.
Har katten derimod slugt båndet helt, risikerer du, at katten får tarmslyng, og en operation kan blive nødvendig.
Kontakt derfor altid dyrlæge, hvis skaden er sket.
Fed mad
Når julebordet bugner af al den dejlige julemad, kan det være svært ikke at give efter for de store våde øjne vores dyr sender os, men fed mad udgør en reel fare for vores kæledyr. I bedste fald giver det ikke andre symptomer end opkast og/eller diarre, men i værste fald kan en gang andefedt, en god klat leverpostej eller en skive af flæskestegen give akut pancreatitis.
Pancreatitis betyder egentligt betændelse i bugspytkirtlen, men betegnelsen dækker i virkeligheden over en proces, hvor fedtet i maden stimulerer bugspytkirtlen til en kraftig produktion af de enzymer, der skal nedbryde fedtet.
Herved er der risiko for, at de dannede enzymer ikke pumpes hurtigt nok ud i tarmen, men i stedet laver en betændelsestilstand i kirtlen indefra. Dette er yderst smertefuldt, kræver akut behandling/indlæggelse og kan i værste fald være fatalt.
Chokolade
Chokolade indeholder stoffet theobromin, som selv i små doser, kan være skadeligt for din hund. Jo mørkere chokolade, jo højere indhold af theobromin.
Symptomerne spænder fra opkast og diarre, over øget tørst og tissetrang, til feber, hyperaktivitet, nervøsitet, forstyrrelse af hjerterytmen og kramper. I værste fald ses dødsfald.
Mange af symptomerne kan ses allerede ved indtagelse af lave doser af theobromin (20mg/kg kropsvægt), mens dødsfald ofte først ses ved indtagelse af store doser (100-200 mg/kg kropsvægt).
I mørk chokolade og ren kakao ligger indholdet af theobromin sædvanligvis på 5-15 mg/g chokolade, men i chokolade af høj kvalitet kan indholdet af theobromin være helt op til 28 mg/g chokolade. Dette svarer til en mængde på 500-2800 mg theobromin i en plade chokolade på 100 g. Mælkechokolade indeholder en relativ lille mængde teobromin (ca. 2 mg/g), men kan også være dødeligt, hvis en lille hund æder en stor mængde.
Hvid chokolade udgør derimod ingen fare.
Slik
Meget slik indeholder sødestoffet xylitol. Xylitol er et kunstig sødestof, der hos hund kan forårsage et pludseligt fald i hundens blodsukker, hvilket kan være livstruende, hvis ikke det behandles i tide.
Det er meget individuelt, hvor meget xylitol hunden tåler og mængden afhænger desuden af hundens vægt, så du bør straks søge dyrlæge, hvis hunden oplever opkastning, koordinationsforstyrrelser, rysten, sløvhed, kramper og bevidstløshed.
Nødder
Nødder hører julen til, men vær opmærksom på, at nødder kan udgøre en risiko for dit dyr.
En nød der sluges hel kan sætte sig i mave-/tarmsystemet og en operation kan blive nødvendig. Operation vil ofte også være løsningen, hvis nødden tygges i stykker inden den sluges, da de spidse takker på den knækkede nøddeskal, kan ødelægge tarmen med døden til følge.
Nøddekernen derimod kan give anledning til forgiftning.
Alle nødder er giftige, men særligt valnødder og macadamianødder.
Symptomerne indtræffer indenfor 12 timer og kan ses i form af nedsat appetit, opkastninger, blodig afføring, nedsat leverfunktion, diarré, maveproblemer, slingren, sløvhed, lammelser mm. Indtagelse af nødder kan være livstruende.
Jordnødder/peanuts er dog ikke nødder, men bælgfrugter og er derfor ufarlige.
Vær dog opmærksom på at indtagelse af store mængder saltede “nødder” kan medføre saltforgiftning.
Bagværk
Mange hunde fristes af gærdej, men gæren udgør et problem for hunden.
I hundens mave vil gæren få dejen til at hæve op og kan forårsage voldsomme mavesmerter og i værste fald mavedrejning, der uden rettidig hjælp kan have fatale konsekvenser.
Derudover skal du være opmærksom på bagværk, der indeholder chokolade eller rosiner, da begge dele kan fremkalde forgiftning.
RIGTIG GLÆDELIG JUL TIL JER ALLE OG HUSK NU:
MENNESKEMAD ER TIL MENNESKER.
HAV ISTEDET RIGELIGT MED FORNUFTIGE GODBIDDER PARAT.