Løbetid hos katte

Løbetid hos katte markerer, at de er kønsmodne og i stand til at blive drægtige. Alle hunkatte kommer i løbetid, og det er derfor et forhold, du skal være opmærksom på, når du anskaffer dig en hunkat.

Det er meget forskelligt, hvornår løbetid hos katte indtræffer. Katte kommer typisk i løbetid første gang, når de er syv måneder gamle, men årstid, alder, race og sundhedstilstand er blot nogle ud af mange faktorer, som har betydning for den første løbetid hos katte.

Hvor ofte kommer katte i løbetid?

Løbetid hos katte varer typisk 7-10 dage, og der går som regel 2-3 uger mellem hver løbetid. Hvor ofte katte kommer i løbetid afhænger dog af, hvorvidt der er tale om ude- eller indekatte.

Hvis din kat lever ude, er det almindeligt, at kattens brunstcyklus resulterer i løbetid fra januar/februar og indtil september/oktober. Således er der som regel ikke løbetid hos katte, der lever udenfor i vintermånederne.

Anderledes ser det ud for indekatte. Løbetid hos katte afhænger nemlig af lyspåvirkningen, og da lysmængden indendøre typisk ikke ændres fra årstid til årstid, vil katte, der holdes inde, kunne komme i løbetid hele året rundt.

5 tegn på løbetid hos katte

Til forskel fra hunde viser løbetid hos katte sig sjældent  fysisk ved blod fra kønsdelene. Den naturlige årsag til dette er, at katte ikke får ægløsning, medmindre de har parret sig. Dog viser løbetid hos katte sig på andre måder, og følgende fem ting er typiske tegn på, at din kat er i løbetid:

  • Din kat miaver mere end normalt
  • Din kat bliver mere kontaktsøgende og snor sig op ad dine ben
  • Din kat smider sig på gulvet og laver vridende bevægelser
  • Hanhunde i nabolaget flokkes om din hunkat – i nogle tilfælde kan det resultere i kampe hankattene imellem
  • Din kat bliver mere urolig og vil ud at finde sig en hankat, den kan parre sig med

Undgå løbetid hos katte med sterilisation

Hvis du ikke ønsker, at din kat kommer i løbetid, kan du vælge at lade den sterilisere.

Ved sterilisation fjernes løbetid hos katte og dermed også muligheden for at få killinger.

Læs mere om sterilisation af kat.

Kontakt

AKTUELT

Se alle
Ferie med dyr
Som dyreejer er der hver dag mange ting, man skal tænke på, og det er ikke anderledes om sommeren, når ferien skal holdes. At holde...
Flåter
Bliver i daglig tale ofte kaldt for ”tæger”, hvilket dog ikke er en korrekt betegnelse, da en tæge ikke suger blod fra dyr eller mennesker....
Lopper
Lopper Både hunde og katte angribes af lopper. Lopper er ikke sæsonbetinget og kan derfor blive en plage lige såvel i vinterperioden som om sommeren....
Narkose – hund og kat
Mange operationer foregår under fuld narkose Ved fuld narkose skal dyret faste de sidste 12 timer optil operationen, men skal selvfølgelig stadig have adgang til...