Chip til katte
Til forskel fra hunde er det ikke lovpligtigt, at katte ID-mærkes i Danmark. Dette betyder, at det er op til den enkelte katteejer at afgøre, hvorvidt ID-mærkning ønskes.
Dog trådte der den 21.juli 2021 en ny lov i kraft, som gør at findere af umærkede katte umiddelbart kan tage ejerskab over katten og ikke som tidligere skal fremlyse dem i 72 timer, før de kan videreformidles fra internater eller lignende.
For mærkede katte med enten chip eller øremærke gælder det stadig, at ejer skal kontaktes inden for 24 timer efter man har fundet katten, og ejer har herefter 24 timer til at hente katten. Husk derfor altid at ændre dit telefonnummer og adresse i katteregisteret, hvis der sker ændringer, så der hurtigt kan findes frem til jer, hvis katten skulle forvilde sig væk. Det samme gælder ved ejerskifte – husk at få det ændret i katteregisteret og gør det med det samme når I overtager katten, da det er tidligere ejer, der skal attestere at katten er videreformidlet.
Hvis du ønsker, at din kat skal kunne identificeres, har du mulighed for at vælge at få en chip i din kat. En sådan chip i din kat vil registrere katten i et katteregister og dermed gøre det muligt for en dyrlæge eller dyreværnsorganisationer og myndigheder at bruge en scanner til at finde frem til kattens ejer.
Hvornår kan din kat blive chippet?
Du kan få en chip i din kat allerede, når katten er killing. På denne måde kan du altså sikre din kat tidligt i dens levetid.
Den chip, din kat bliver mærket med, indeholder et chipnummer. Dette chipnummer består af 15 cifre, der angiver land, chipproducent og derudover er der en række unikke cifre, der leder til kattens ejer. Chippen kan også fungere som “nøgle” til chipstyrede kattelemme i huset, så man sikrer sig, at det kun er ens egen kat der kan komme ind af lemmen.
Sådan foregår chipmærkning
For at få en chip i din kat, skal du kontakte os og bestille en tid til dette. I dag er de fleste microchips så små, at kattene sjældent reagerer ved at få den placeret. Dette gøres gennem en kanyle, som stikkes under huden så vidt muligt på venstre side af halsen og kan i næsten alle tilfælde udføres på vågen kat.
Chippen kan ikke ses med det blotte øje, men ved at mærke på kattens hals er det muligt at finde dens placering.
Fordele ved chipning af kat
Der er mange gode grunde til at vælge at få en chip i din kat, og hos Hjørnegårdens Dyreklinik anbefaler vi altid at lade katte ID-mærke.
Hvis din kat løber væk og bliver fundet af nogle, der indleverer den hos en dyrlæge, sikrer chippen, at du og din kat bliver genforenet. Chippen indeholder nemlig registreringsoplysninger og dermed de informationer, der er nødvendige for at få katten hjem. Det samme gør sig gældende, hvis katten kommer til skade – her vil du på samme måde blive kontaktet og blive involveret i eventuel behandling.
Fordelen ved chipning af kat frem for øremærkning er, at en chip ikke på samme vis udviskes eller beskadiges. Således er en chip i din kat den mest sikre form for ID-mærkning, og hvis du ønsker at kunne rejse til udlandet med din kat, så er chip den eneste lovlige mærkning.