Kanin dyrlæge & hold af kaniner

Kaniner er fantastiske kæledyr. De kan blive helt tamme, kan trænes ligesom en hund, og så kan de også bliver helt renlige.

Kaniner kan bo indendørs, hvor de løber frit sammen med resten af familien, men de kan også bo udenfor hele året.

Her får du en masse viden om kaniner, og du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Hjørnegården Dyreklinik, hvis du har spørgsmål.

 • Gennemsnitslevealderen for en kanin er 9 år. De små racer kan blive 12-15 år, mens de store racer bliver 5-8 år
 • Kaniner er sociale dyr og bør holdes med en eller flere neutraliserede kanin-venner
 • Kaniner har et stort behov for daglig aktivitet, og skal derfor ikke holdes i bur, men i stedet være fritgående i hjemmet eller i en løbegård i haven
 • Kaniner er både intelligente, har store personligheder og individuelle vaner og præferencer
 • Kaniner er mest aktive om aftenen og om natten
 • Forskellige racer kan have forskellige pasningsbehov, herunder pels- og generel pleje
 • Kaniner skal have fri adgang til hø af høj kvalitet, som er deres primære foderkilde

KANINERNES SUNDHED

Kaniner skal have lov til at hoppe, springe og løbe. Vi ser desværre mange kaniner, som har taget skade af at sidde i bur. I de fleste tilfælde ved ejeren ikke bedre, fordi man i mange år har holdt kaniner i små tremmebure eller udebure.

Men ved at lade din kanin løbe frit i en lejlighed, have eller stor løbegård, stimulere den med daglig træning, socialt samvær eller stimulere den med aktivitetslegetøj,
kan du undgå mange både psykiske men også fysiske skader hos dine kaniner.

Fysiske konsekvenser hos bur-kaniner:

 • Fordøjelsesproblemer
 • Knoglesygdomme som f.eks. gigt
 • Led- og senesmerter
 • Overvægt
 • Tab af muskelmasse (øger risiko for knoglesygdomme)
 • Vitaminmangel
 • Organsvigt

Kaniner har behov for et årligt sundhedstjek ved dyrlægen, for at fastslå deres helbredsstatus og fange eventuelt underliggende sygdom før det bliver et problem. Man kan spæde til med halvårlige tandtjek, for at sikre at man ikke overser et tandproblem, der kan udvikle sig hurtigt.

Samtidig med det årlige sundhedstjek anbefales det, at vaccinere sin kanin. Vaccinationen beskytter mod de to dødelige sygdomme RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease) og Myxomatose (kaninpest), som ikke kan behandles hvis først kaninen smittes. Selv om kaninen kun opholder sig indenfor kan de stadig smittes, da sygdommene kan bæres ind i hjemmet via tøj og sko. Effekten af vaccinen indtræder efter cirka 3 uger, og de kan vaccineres allerede som unge. Derefter bør de
vaccineres én gang årligt.

Tegn på at din kanin ikke har det godt psykisk eller fysisk:

 • Den er småtspisende
 • Den er aggressiv
 • Den bider i sine poter
 • Den graver i bunden af buret
 • Den gnaver i tremmerne
 • Den er stille og ikke opsøgende (apati)
 • Den gnaver i tuden af vandflasken og drikker ekstremt meget
 • Den plukker sin pels eller har overdreven pelspleje
 • Den har destruktiv adfærd

Vi anbefaler altid, at du kontakter din dyrlæge, hvis din kanin udviser en eller flere af disse adfærdstyper.

En neutraliseret kanin er en glad kanin

Hvis ikke du skal bruge din kanin til avl, så anbefaler vi klart at få den neutraliseret, og her får du en række gode grunde til at neutralisere dine kaniner:

 • Kaninen kan bedre socialisere med andre kaniner
 • Det er nemmere at lære kaninen at blive renlig
 • Du undgår at få uplanlagte unger
 • Du mindsker risikoen for brystcancer hos hunkaniner
 • Hankaniner får ikke behov for at strinte territorium af
 • Neutralisering nedsætter en eventuel aggressiv adfærd

KANINENS TARMSYSTEM

kanin foder og spisning

Kaniner har et unikt fordøjelsessystem, der er meget sensitivt for ændringer og fejlfodring. De bliver nemt syge, hvis deres kost ikke sat rigtigt sammen, da de ikke får de nødvendige næringsstoffer. Derfor er det vigtig, at du sørger for, at dine kaniner bliver fodret korrekt.

En kanin skal have adgang til friskt vand, som du skal skifte hver dag. Ellers risikerer du, at den ikke drikker nok, og det kan give adskillige helbredsproblemer.

Den vigtigste del af en kanins kost er hø af høj kvalitet, som tilfører uundværlige fibre maven kan arbejde med og hjælper med at slide tænderne. Hvis dine kaniner ikke spiser hø, kan det være tegn på, at der er noget galt. I det tilfælde skal du kontakte din dyrlæge.

Samtidig bør der gives en mindre mængde ensartede foderpiller, som ligeledes bidrager med fiber, vitaminer og mineraler. Mange giver fejlagtigt en foderblanding som består af foderpiller, korn, majs, ærteflager og lignende. Problemet med denne type foder er, at foderpillerne mangler fiber, og at kaninen desuden vil sortere i hvad den bedst kan lide – typisk korn og ærteflager, hvorved den fejlfodres. Af denne grund bør foderpiller altid være ensartede, uden korn eller andet tilbehør.

Herudover kan der suppleres rigeligt med urter og grønne planter som en lækker snack, der både er fordelagtig for mave- tarmsystemet, og giver et godt tilskud af vitaminer og mineraler. Både tørrede og friske frugtgrene hører til denne kategori.

Frugter og grøntsager som f.eks. æbler og gulerødder, bør kun gives i små mængder, da de er meget sukkerholdige.
Kaniner må til gengæld ikke få hverken kalk- eller saltsten. De er dækket ind gennem deres foder, og for meget kalk eller salt kan give nyre- eller blæresten.

Få inspiration til kaninfoder.

kanin dyrlæge og sociale liv

HOLD ØJE MED DE SMÅ TRILLERE – DE FORTÆLLER, HVORDAN DIN KANIN HAR DET

Det er vigtigt, at du holder øje med dine kaniners afføring. De små trillere fortæller dig nemlig meget om dine kaniners generelle helbred.
En sund lort skal være lys, rund og så tør, at du kan smuldre den mellem fingrene, og så må du gerne kunne se struktur fra stråfoder i lorten. Er lorten lille, hård eller kantet kan det være et tegn på forkert fodring eller underliggende sygdom.

Kaniner lægger også bløde lorte, som de spiser – typisk om natten. Det kaldes cecotropher eller natafføring, og er en naturlig del af kaninens fordøjelsessystem. Natafføringen er rig på vitaminer og mineraler, og spiller en essentiel rolle for kaninens helbred, det er derfor vigtigt at al natafføring bliver spist. De kan genkendes på at være bløde, let slimede og minder om en lille klase vindruer. Hvis du finder natafføring hos dine kaniner er det tegn på, at der er noget galt med deres fordøjelse. I disse tilfælde anbefaler vi, at du opsøger din dyrlæge hurtigst muligt.

SKAL DIN KANIN VÆRE INDEKANIN ELLER UDEKANIN?

Kaniner trives både som udekaniner og indekaniner. Det vil sige, at det er et godt kæledyr både for dig, der bor i lejlighed og i hus med have.

Kaniner er aktive dyr, der har brug for at bevæge sig meget. Uanset om dine kaniner skal bo indenfor eller udenfor, skal de have plads til at få sig en ordentlig løbetur. Derfor er det nødvendigt at du giver dine kaniner mulighed for at boltre sig i hele bopælen, hvis de skal leve indenfor, og at du enten hegner haven ind eller bygger en løbegård til dem.

En kombination af begge dele er også en særdeles holdbar løsning for dine kaniner, men vær opmærksom på at en kanin der går inde det meste af tiden ikke bør lukkes ud i vinterperioden, da de har en dårlig tolerance for større temperaturændringer.

Hvis dine kaniner skal tilbringe tid ude i det grønne, er det vigtigt, at du sørger for disse ting:

 • Adgang til isoleret læ uden træk, da kaniner ikke tåler at blive kolde, våde eller stå i træk
 • Adgang til aflåst og rævesikret bopæl – gerne i form af indhegnet kaningård – specielt i aften- og nattetimerne

Skal din kanin være indekanin eller udekanin?

Kaniner trives både som udekaniner og indekaniner. Det vil sige, at det er et godt kæledyr både for dig, der bor i lejlighed og i hus med have. Alle kaniner har dog brug for at kunne løbe frit i langt de fleste af døgnets timer.

Kaniner er aktive dyr, der har brug for at bevæge sig meget. Uanset om dine kaniner skal bo indenfor eller udenfor, skal de have plads til at få sig en ordentlig løbetur. Derfor anbefaler vi, at du giver dine kaniner mulighed for at boltre sig i hele bopælen, hvis den skal leve indenfor, og at du enten hegner haven ind eller bygger en løbegård til dem.
En kombination af begge dele er også en særdeles holdbar løsning for dine kaniner.

Hvis dine kaniner skal tilbringe tid ude i det grønne, er det vigtigt, at du sørger for disse ting:

 • Adgang til isoleret læ uden træk, da kaniner ikke tåler at blive kolde, våde eller stå i træk
 • Adgang til aflåst og rævesikret bopæl – gerne i form af indhegnet kaningård – specielt aften- og nattetimerne

kanin sterilisering ved dyrlæge

KANINERS ADFÆRD OG SOCIALE LIV

I naturen bor kaniner i kolonier, hvor de har daglig kontakt med de andre kaniner i flokken, men med hver deres område som de beskytter fra artsfællerne. Derfor anbefaler vi at kaniner som minimum holdes i par.

Grundet kaninens naturligt territoriale adfærd bør et kanin-par altid have hver deres base med toiletbakke, mad og vand, så man undgår indbyrdes slåskampe og dominansadfærd over ressourcer.
Ikke-kastrerede hankaniner vil slås til døden, og det samme vil intakte hunner, men neutraliserede kaniner af samme køn kan bondes. Derved får kaninerne en bedste ven for livet, som de vil passe på og nusse om, til stor glæde for familien de er en del af.

EN NEUTRALISERET KANIN ER EN GLAD KANIN

Neutralisering og sterilisering eliminerer hormonelt betinget adfærd, såsom dominans og aggressivitet, og har typisk udslag i en roligere og mere afstemt kanin. Der er altså mange gode grunde til at få din kanin neutraliseret:

 • Kaninen kan bondes med andre kaniner
 • Det er nemmere at lære kaninen at blive renlig
 • Du undgår at få uplanlagte unger
 • Du mindsker risikoen for bryst- og livmoderkræft hos hunkaniner
 • Hankaniner får ikke behov for at strinte territorium af
 • Neutralisering nedsætter en eventuel aggressiv adfærd

Efter neutralisering er kønshormonerne fortsat aktive i 6-8 uger, hvorfor man bør være tålmodig og planlægge en eventuel bonding derefter.

 

I HJØRNEGÅRDENS DYREKLINIK FÅR DU HJÆLP OG VEJLEDNING

Vil du have hjælp til at skabe det optimale liv for din kanin, eller har du en kanin, der behøver behandling, er du meget velkommen til at kontakte Hjørnegårdens Dyreklinik på telefon 88 775 775 – så får du hjælp af vores kompetente og imødekommende medarbejdere.

Kontakt

VIDEN OM

Sådan indretter du buret bedst til dine gnavere

Fodring af kaniner

AKTUELT

Se alle
Pas på de giftige alger
Hver sommer/sensommer ses der blågrønalger i havene omkring Danmark og i de danske søer. Opblomstringen af de farlige alger i havvand forekommer især i juli...
Vær opmærksom på kornaks
Nyd sommeren I naturen, men vær opmærksom på kornaks M.M. Naturen er den skønneste legeplads for både dyr og mennesker - ikke mindst om sommeren....
Mave/tarmkanalens orm
Bændelorme og rundorme er hyppige parasitter hos både hund og kat. De voksne orm lever i hunden og kattens tarm. Disse indvoldsorm giver sjældent anledning...
Allergi hos kæledyr
Hvis dit kæledyr døjer med kløe, tilbagevendende øreproblemer, røde poter og måske dårlig mave, så er der en risiko for at dit dyr lider af...