Vaccination

Vaccination skal sikre dyret mod en række almindeligt forkomne sygdomme, som vi i dag ikke har tilstrækkelig effektiv behandling imod og som i værste fald kan have dødelig udgang.

Hvalpe og killinger fødes uden eget immunforsvar. De første 8-12 leveuger er dyret i stedet passivt beskyttet imod sygdom af de antistoffer, det får tilført gennem modermælken. Særligt modermælken de første dage er vigtig, da koncentrationen af antistoffer i mælken herefter falder.

Denne passive beskyttelse ophører efter 8-12 uger, hvorfor det anbefales at vaccinere dyret 1. gang ved 8 ugers alderen. For at booste dyrets immunforsvar og sikre størst mulig beskyttelses mod de mest almindelige sygdomme skal vaccinationen gentages efter 4 uger. Vaccinerer man 1. gang før den 8. uge kan man risikere, at vaccinen ikke har haft den ønskede effekt, hvorfor en 3. vaccination er nødvendig.

Husk regelmæssig vaccination

Herefter skal dyret vaccineres regelmæssigt. Det anbefales at planlægge det fremtidige vaccinationsprogram med dyrlægen, som ved planlægningen tager hensyn til dyrets alder, sundhedsstatus, levested og levevis. Ud fra disse hensyn kan dyrlægen rådgive om, hvilke sygdomme det er relevant at vacciner dyret for og hvor ofte dyret bør vaccineres. En gylden regel er ikke, at vaccinere mod flere sygdomme end nødvendigt er.

De seneste års oversvømmelser med kloakvand har betydet, at vores hunde nu ikke længere kun har brug for beskyttelse mod 2 stammer, men hele 4 stammer af Leptospirose – en sygdom der blandt andet overføres fra rotter og som i værste fald har en dødelig udgang.

Den vaccine vi indtil for nyligt har anvendt i klinikken dækker kun mod smitte af de hidtil 2 mest almindelige stammer af Leptospirose. På baggrund af ny forskning er der nu skabt en ny vaccine, som beskytter hunden mod smitte med alle 4 stammer af Leptospirose, som på nuværende tidspunkt er set hos hunde i Danmark.

En hund der ikke tidligere er vaccineret med den nye vaccine, men som ved næste vaccination vaccineres med denne, er stadig kun beskyttet mod smitte med de to mest almindelige stammer. Ønsker man sin hund beskyttet mod smitte med alle 4 stammer, skal hunden vaccineres med den nye vaccine 2 gange med 4 ugers mellemrum.

Uanset vaccinationsprogram er et årligt sundhedstjek at anbefale, da mange lidelser herved kan tages i opløbet og derfor kan være yderst værdifuldt for både dyr og ejer.

Sidebar

VIDEN OM

Valg af hund – find den rette hunderace

Min hund er blevet overfaldet

10 tips til at opdrage din hund

Hvalpetræning på Amager

Hundetræning

AKTUELT

Se alle
Fransk hjerteorm og Rævens lungeorm
Oktober-tilbud: ​Baermann (test for hjerte- og lungeorm) kun 425,00 kr. - normalpris 539 kr. Få undersøgt din hunds helbred Fransk hjerteorm (angiolus strongulus vasorum) og...
Kastration af hund og kat
Kastration af hanhunden kræver ikke adgang til bughulen. Når hunden er i narkose, lægges et lille snit ved siden af penis, hvor igennem begge testikler...
Allergi hos kæledyr
Hvis dit kæledyr døjer med kløe, tilbagevendende øreproblemer, røde poter og måske dårlig mave, så er der en risiko for at dit dyr lider af...
Varmen kan være livsfarlig!
De fleste mennesker nyder sommeren med dens mange soltimer, selvom der er dage, hvor temperaturen næsten bliver for høj. Heldigvis kan vi mennesker regulere vores...