Kastration af hund | Hjørnegårdens Dyreklinik
Tænker du, at din hanhund skal kastreres, så læs med her, hvor vi giver dig al den information, du behøver, før du træffer din beslutning.
Du er naturligvis også altid velkommen til at kontakte os eller kigge fordi vores klinik på Amager, hvis du vil have en snak om, hvad er den bedste løsning for dig og din hund.
Kastration af hund hvornår?
Som udgangspunkt skal din hanhund kastreres, når den bliver kønsmoden, hvilken den gør, når den er mellem 8 og 10 måneder. Mange vælger at få kastreret deres hund her, fordi man undgår uheldige adfærdsændringer, som kan begynde at udvise sig, når hunden bliver kønsmoden.
Det kan for eksempel være:
- Aggressiv adfærd over for andre hanhunde
- Parringsforsøg på ben, møbler, puder og lignende
- Strejferi
- Dominerende adfærd
- Urinmarkering – også indendørs
- Rastløshed
Herudover kan det være, at du har ikke-steriliserede tæver i husstanden, men at du ikke ønsker hvalpe.
I mange tilfælde vil en kastration af din hund nedregulere hundens uønskede adfærd, og i de tilfælde, hvor det ikke sker, kan vi anbefale en dygtig hundetræner og/eller -psykolog.
Ingen fortrydelsesret ved kirurgisk kastration af hund
Når du vælger at få din hund kirurgisk kastreret, gøres det ved at fjerne begge dens testikler ved gennem et lille snit foran pungen. Det betyder imidlertid, at en kirurgisk kastration er permanent, og at du ikke senere kan fortryde din beslutning.
Men der er en anden løsning, hvis du ønsker at se tiden an i forhold til den effekt, en kastration vil have på din hund:
Den kemiske kastration af hunden.
Kemisk kastration af hund
Ved en kemisk kastration af din hund får du en midlertidig løsning, så du har mulighed for at se effekten af kastrationen. En kemisk kastration af hunden foregår ved, at vi indsprøjter et implantat i nakken på din hund, som hæmmer hans produktion af det mandlige kønshormon testosteron.
Efter cirka 4-6 uger vil din hanhund have det samme hormonelle niveau, som han ville have ved en kirurgisk kastration, og effekten af den kemiske kastration vil vare et sted mellem 6 og 12 måneder.
Det betyder, at du får mulighed for at observere, om kastrationen har den ønskede effekt på din hund, og om eventuelle bivirkninger af kastrationen er til at holde ud.
Behandlingen kan gentages, så du kan få den foretaget så længe, du ønsker. Stopper du den kemiske kastration af din hund, vil effekten foretage sig, og din hanhund vil igen kunne parre sig.
Er der bivirkninger ved en kastration?
Inden du træffer din beslutning, skal du overveje de bivirkninger, din hund kan få som følge af en kastration.
Den største bivirkning er, at hans stofskifte bliver sænket op til 20 procent, og at han derfor får lettere ved at tage på i vægt. Derfor er det meget vigtigt, at du holder øje med din hunds vægt efter en kastration for at undgå overvægt, at du vælger det rigtige foder og at du sørger for, at din hund stadig er meget aktiv.
Herudover mister din hanhund sin duft af, ja, hanhund. Derfor kan andre hunde få svært ved at identificere kønnet, og det kan betyde, at din hanhund kan opleve at blive trynet af andre hanner.
Til sidst kan din hund måske få lidt kedelig og mat pels som følge af en kastration. Det gælder især, hvis din hund har lang pels.
Når det er sagt, er det ikke alle hunde, der får bivirkninger efter en kastration, uanset om den er kirurgisk eller kemisk. Vi er altid klar til at hjælpe og rådgive dig, så du træffer den bedste beslutning på vegne af din hund.
Kontakt Hjørnegårdens Dyreklinik
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du vil have kastreret din hund, eller hvis du vil have råd og vejledning fra vores dygtige personale.
Du kontakter os ved enten at ringe på telefon 88 775 775 eller ved at udfylde vores kontaktformular med din henvendelse, og så hører du tilbage fra os hurtigst muligt.